Home » Istorie » O conductă de scurgere veche de 3.000 de ani a fost găsită în China

O conductă de scurgere veche de 3.000 de ani a fost găsită în China

O conductă de scurgere veche de 3.000 de ani a fost găsită în China
Foto: Shaanxi Academy of Archaeology

Rămășițele de la ceea ce a fost o conductă de scurgere din faianță, veche de 3.000 de ani, au fost descoperite în orașul Xi’an, capitala provinciei Shaanxi din nord-vestul Chinei.

Această conductă de scurgere a fost făcută din patru țevi cilindrice cu diametrul de 25 de centimetri legate între ele pentru a forma o secțiune lungă de 3 metri. A fost descoperită într-o săpătură a sitului antic Haojing, care datează din dinastia Zhou de Vest (1045 î.Hr. – 771 î.Hr.), scrie The History Blog.

Haojing a fost una dintre capitalele gemene ale dinastiei Zhou de Vest. Era situată pe malul de est al râului Feng; cealaltă capitală, Fenghao, se afla pe malul de vest.

Haojing a fost fondat de regele Wu din Zhou (r. 1046-1043 î.Hr.) și conținea palatul regal – centrul administrativ al guvernului. Fenghao conținea vechiul altar al dinastiei Zhou și grădina geometrică.

Situl arheologic Haojing acoperă astăzi 9 kilometri pătrați. Din anii 1980 au fost excavate fundațiile a douăsprezece clădiri de pământul din Zhou de Vest.

Încă din primăvara lui 2019, arheologii și-au concentrat atenția asupra fundației clădirii nr. 14, una dintre bazele mai mari de clădiri de pământ bătut de pe amplasament.

Până acum au dezgropat 13.000 de metri pătrați de rămășițe de pământ bătut, inclusiv fundații de pământ bătut și pereți cu grosimea de până la 1,5 metri. Țeava de 3 metri a fost găsită în fundație.

Casa nr. 14 conține cea mai bine conservată conductă de scurgere din acest sit

Fundația din pământ bătut a clădirii Haojing nr. 14 este în general ușor dreptunghiulară în direcția nord-sud, cu o lungime de aproximativ 53 de metri și o lățime de aproximativ 34 de metri, cu o suprafață totală de peste 1.800 de metri pătrați.

Este o clădire mare și înaltă. Părțile de sud și centru-vest ale locului construcției sunt relativ bine conservate.

Deasupra platformei de pământ bătut se află 8 fundații de zid de pământ bătut dispuse în direcția est-vest.

Sunt 8 case în total, dintre care două sunt mai mari la mijloc, cu camera principală (holul), și câte 3 pe ambele părți.

Casa este îngustă și este o aripă diferită a construcției, care are aproximativ aceeași lățime pe care o are și aripa Palatului Hogyeong West Friday, care a fost excavată la mijlocul anilor 1980.

Pe marginea din centru-sud a șantierului a fost găsită o conductă de scurgere de trei metri lungime din ceramică. Este alcătuită din patru țevi circulare de ceramică, una mare la un capăt și una mică la celălalt capăt.

Țeava de apă din ceramică este decorată cu model de frânghie la exterior, interiorul este simplu, diametrul este de aproximativ 25 cm, iar lungimea variază. Este cea mai bine conservată conductă de drenaj găsită în acest sit.

Vă recomandăm să citiți și:

Descoperire impresionantă în „Colosseumul” din Turcia

Prima Constituţie română elaborată fără influenţă străină

„Bastarzii Renaniei” și povestea afro-germanilor din perioada nazistă

Rămășițele unei pisici de acum 1.000 de ani, descoperite pe Drumul Mătăsii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult