Home » Știință » Lansarea Telescopului Spațial James Webb, confirmată de NASA. Când are loc și cum putem urmări evenimentul

Lansarea Telescopului Spațial James Webb, confirmată de NASA. Când are loc și cum putem urmări evenimentul

Publicat: 21.12.2021

NASA a confirmat că lansarea Telescopului Spațial James Webb va avea loc pe 25 decembrie 2021, după mai multe amânări și întârzieri.

Proiectul, început în 1989, a fost așteptat inițial să lanseze instrumentul, care va fi cel mai mare și mai puternic telescop lansat vreodată în spațiu, în prima parte a anilor 2000.

Însă, multiple probleme au dus la amânări și au triplat bugetul original al telescopului. Astfel, prețul final a ajuns la aproape 10 miliarde de dolari, scrie Science Alert.

Ora de lansare pentru Telescopul Spațial James Webb

Telescopul James Webb a fost construit în Statele Unite și transportat la locul de lansare din Guyana Franceză anul acesta, cu data de lansare așteptată pentru 18 decembrie. Totuși, noi probleme au forțat două amânări.

„Telescopul Spațial James Webb a fost confirmat pentru lansare în data de 25 decembrie”, a transmis compania de lansare Arianespace, adăugând că evenimentul va avea loc la ora 14:52 (ora României) în acea zi.

Confirmând data de lansare, NASA a scris că telescopul a fost „încapsulat în interiorul rachetei Ariane5”. Astfel, evenimentul va putea fi urmărit începând cu ora 13:00 (ora României) direct pe platformele NASA, inclusiv canalele de Youtube și social media.

Telescopul Spațial James Webb, succesorul lui Hubble

Totodată, Telescopul Spațial James Webb va fi succesorul lui Hubble, însă va fi situat mult mai departe de Soare. Oamenii de știință speră că instrumentul va dezvălui cum arăta Universul din apropierea momentul nașterii sale, în urmă cu 14 miliarde de ani.

Noul telescop spațial a fost numit după James E. Webb, care a condus agenția spațială NASA pentru o bună parte din anii 1960.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Spațial James Webb a fost instalat în racheta care îl va lansa pe orbită

Telescopul James Webb a fost alimentat și e gata de lansare

Telescopul Spațial James Webb, succesorul lui Hubble, va trece prin „două săptămâni de teroare”

Un oficial NASA mărturisește care sunt riscurile lansării telescopului spațial James Webb

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase