Home » Știință » Ardeii iuți crescuți de NASA în spațiu au doborât două recorduri mondiale

Ardeii iuți crescuți de NASA în spațiu au doborât două recorduri mondiale

Publicat: 07.12.2021
Credit foto: NASA

Un experiment al NASA cu plante, care a presupus cultivarea și recoltarea de ardei iuți în spațiu, a doborât recordul pentru hrănirea celor mai mulți astronauți dintr-o singură recoltă crescută în spațiu.

De asemenea, experimentul a scris istorie fiind cel mai îndelungat de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Aceasta este a doua oară când ardeii iuți sunt crescuți în spațiu. Prima oară, echipajul de la bordul ISS i-a folosit pentru a găti taco, cu carne de vită fajita și legume.

Matt Romeyn, investigator principal pentru experimentul cu ardei, a declarat că echipa de la NASA nu se aștepta să doboare două recorduri.

Plantele de ardei iuți au întârziat puțin față de recolta de control de pe Terra, fapt ce a însemnat că experimentul de pe stația spațială a putut fi extins cu 17 zile.

Efectul necunoscut al microgravitației asupra nivelurilor de capsaicină din ardei

Semințele de la ardei utilizate în experimentul Plant Habitat-04 (PH-04) au crescut timp de patru luni înainte de a fi recoltate în octombrie. Așadar, extinderea experimentului a însemnat că mai mulți astronauți au putut să se bucure de recoltă pentru că totul a coincis cu schimbarea de echipaj între astronauții Crew-2 și Crew-3.

În cazul experimentului mai recent, ardeii erau așteptați să crească timp de 120 de zile. Totuși, aceștia au crescut timp de 137 de zile, astfel că acesta a fost cel mai îndelungat experiment desfășurat în spațiu. Recordul anterior a fost stabilit în 2016 atunci când „flori de Zinnia” au fost crescute timp de 90 de zile.

Într-un comunicat de presă, Romeyn a explicat că „PH-04 a forțat limitele procesului de producție de recolte în spațiu”, potrivit Science Alert.

În plus, ardeii au fost cu adevărat iuți. „Toate semnele arată că o parte din fruct a fost mai iute, fapt ce nu este neașteptat, având în vedere efectul necunoscut al microgravitației asupra nivelurilor de capsaicină din ardei”, a adăugat Romeyn.

Care este scopul acestor experimente cu ardei și plante în spațiu?

Agenția spațială americană a mai transmis că, în urma succesului cu experimentul PH-04, următoarea recoltă pe care echipa de la Centrul Spațial Kennedy plănuiește să o crească va include „roșii pitice” și testarea unor noi tipuri de legume cu frunze verzi.

„Am început acest experiment știind că nu va fi ușor să cultivăm ardei iuți în microgravitație, însă acest experiment a avut un succes spectaculos și a demontrat că suntem pe calea cea bună în privința recoltelor spațiale”, a adăugat Romeyn

Scopul acestor experimente este să permită o producție viabilă și sustenabilă pentru viitoarele misiuni de lungă durată pe Lună și chiar Marte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au cules primii ardei iuți crescuți vreodată în spațiu

Compusul care face ca ardeii iuți să fie picanți crește, de asemenea, performanța celulelor solare făcute din perovskit

Consumul regulat de ardei iuţi poate reduce riscul de infarct sau atac cerebral

Cel mai scump ardei iute din lume este cultivat lângă Timişoara

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase