Home » Știință » Contactul cu natura în orașe reduce în mod semnificativ singurătatea

Contactul cu natura în orașe reduce în mod semnificativ singurătatea

Contactul cu natura în orașe reduce în mod semnificativ singurătatea
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.01.2022

Contactul cu natura în orașe reduce în mod semnificativ sentimentele de singurătate, potrivit unei echipe de oameni de știință.

Singurătatea este o problemă majoră pentru sănătatea publică, arată cercetările, și poate crește riscul de deces al unei persoane cu până la 45%, mai mult decât aerul poluat, obezitatea și consumul excesiv de alcool.

Studiul este primul care analizează cum poate afecta mediul singurătatea. A folosit date în timp real, colectate prin intermediul unei aplicații mobile, în loc să depindă de memoria oamenilor.

Senzațiile de supraaglomerare au crescut sentimentele de singurătate

Cercetările au arătat că senzațiile de supraaglomerare au crescut sentimentele de singurătate în medie cu 39%. Însă, atunci când oamenii au putut vedea copacii sau cerul, sau auzi păsările, sentimentele de singurătate au scăzut cu 28%. Sentimentele de incluziune socială au redus singurătatea cu 21%, iar atunci când aceste sentimente au coincis cu contactul cu natura efectul benefic a crescut cu încă 18%.

Descoperirile sugerează intervenții care să reducă singurătatea, au spus cercetătorii. „Măsuri specifice care cresc incluziunea socială și contactul cu natura ar trebui implementate, în special în orașele dens populate”, au adăugat aceștia.

Timpul petrecut în natură este cunoscut pentru beneficiile aduse stării de bine. Spațiile verzi din orașe pot reduce singurătatea prin intensificarea sentimentelor de atașament sau prin oferirea unei oportunități de a socializa.

Studiul a colectat date de la cetățeni urbani din toată lumea

De asemenea, studiul a contestat perspectiva tradițională asupra orașelor drept locuri care sunt întotdeauna nocive pentru sănătatea mintală și singurătate, potrivit profesorului Andrea Mechelli, parte din echipa de cercetare și expert în intervenția timpurie pentru sănătatea mintală de la King’s College din Londra, potrivit The Guardian.

Cercetările, publicate în jurnalul Scientific Reports, au colectat date de la cetățeni urbani din toată lumea folosind aplicația de cercetare Urban Mind. Oamenii au fost rugați de trei ori pe zi, o dată la două săptămâni, să răspundă la întrebări simple despre singurătate, supraaglomerare, incluziune socială și contactul cu natura.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Petrecerea timpului în natură are o sumedenie de beneficii pentru sănătate. Iată de ce

Selecția naturală a schimbat genomul european în ultimii 3.000 de ani

Sute de milioane de păsări au dispărut din Europa în ultimii 40 de ani. „Natura a fost eradicată”

Omenirea a consumat toate resursele naturale generate de Pământ pentru 2021

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase