Home » Știință » Semnale cerebrale asociate cu tulburarea obsesiv-compulsivă, descoperite în premieră de cercetători

Semnale cerebrale asociate cu tulburarea obsesiv-compulsivă, descoperite în premieră de cercetători

Publicat: 10.01.2022
Semnale cerebrale asociate cu tulburarea obsesiv-compulsivă, descoperite în premieră de cercetători
Foto: Pexels

Oamenii de știință au reușit să observe semnale cerebrale asociate cu OCD, sau tulburarea obsesiv-compulsivă, mai detaliat decât oricând; dacă aceste semnale neuronale vor putea fi identificate, atunci va fi posibilă și modificarea lor.

Tulburarea obsesiv-compulsivă poate afecta până la 2% dintre adulți și, în timp ce sunt disponibile diferite tratamente comportamentale și medicamente, se estimează că 25-40% dintre cei cu OCD nu obțin niciun beneficiu susținut de la acestea.

Tulburarea poate implica gânduri intruzive și comportament compulsiv, afectând viața de zi cu zi și provocând stres, scrie Science Alert.

În acest ultim studiu, cinci voluntari cu OCD sever au fost monitorizați atât în ​​laborator, cât și acasă, în timpul vieții de zi cu zi, datele colectate incluzând măsurători ale activității creierului, precum și expresii faciale, mișcări ale corpului, ritm cardiac și intensitatea auto-raportată a simptomelor tulburării.

Semnale cerebrale asociate cu OCD au fost înregistrate în timpul activităților obișnuite ale pacienților

Această suită de informații adunate în timp real a permis cercetătorilor să identifice asocieri între activitatea comportamentală și semnalele din creier. În timp ce dimensiunea eșantionului pentru experiment a fost una mică, aceasta poate arăta calea către noi tipuri de tratament.

„Este pentru prima dată când semnale cerebrale asociate cu OCD au fost înregistrate cronic acasă, în timp ce au fost luate măsuri comportamentale relevante”, spune inginerul biomedical Nicole Provenza, de la Universitatea Brown din Rhode Island.

„Folosind aceste semnale ale creierului, putem fi capabili să facem diferența între momentul în care cineva se confruntă cu simptome OCD și când nu, iar această tehnică a făcut posibilă înregistrarea acestei diversități de comportament și activitate cerebrală”, a adăugat Provenza.

Dispozitivele folosite pentru a înregistra activitatea cerebrală pot, de asemenea, să stimuleze creierul: cunoscute sub numele de dispozitive de stimulare cerebrală profundă sau dispozitive DBS, ele folosesc electrozi implantați pentru a declanșa anumite modele de stimulare electrică în creier. DBS a arătat o oarecare eficiență ca modalitate de tratare a Tulburării obsesiv-compulsive, în special la persoanele la care alte măsuri nu au avut efect.

Cu toate acestea, există limitări pentru DBS, prin faptul că nu poate fi ușor sau rapid adaptat pe măsură ce simptomele se schimbă; în prezent, acestea oferă doar un nivel constant de stimulare care poate fi ajustat de medici. O parte din gândirea din spatele acestui nou studiu a fost de a lucra la un sistem DBS adaptiv care ar putea fi și mai eficient.

Studiul ar putea conduce la descoperirea de noi moduri de a trata Tulburarea obsesiv-compulsivă

În cele din urmă, scopul este de a crea dispozitive DBS adaptive care pot modifica impulsurile electrice pe care le emit ca răspuns la biomarkeri, fără a fi nevoie ca pacienții să continue să meargă la medic. Dacă tratamentul s-ar aplica doar atunci când simptomele sunt severe, ar putea limita efectele secundare, cum ar fi durerile de cap și dificultatea de concentrare.

„OCD este o tulburare în care severitatea simptomelor este foarte variabilă în timp și poate fi provocată de factorii declanșatori din mediu”, spune inginerul biomedical David Borton, de la Universitatea Brown.

„Un sistem DBS care poate ajusta intensitatea stimulării ca răspuns la simptome poate oferi mai multă alinare și mai puține efecte secundare pentru pacienți. Dar pentru a face posibilă această tehnologie, trebuie mai întâi să identificăm semnale cerebrale asociate cu OCD și asta este ceea încercăm să facem în acest studiu”, a continuat Borton.

Deși echipa a reușit să identifice modele ale creierului potențial legate de OCD în ceea ce este cunoscut sub numele de bucla cortico-striatal-talamo-corticală, suntem încă în stadiile incipiente: încă nu este clar ce ar putea însemna aceste semnale sau cum ar putea fi manipulate, dar acum știm că aceasta este o idee care merită investigată.

Cel mai bun tratament pentru OCD ar fi unul personalizat

Cercetările viitoare ar avea nevoie de mai mulți participanți și de mai multe informații colectate pe o perioadă mai lungă de timp, spun cercetătorii; exercițiile zilnice ar fi o sursă de date utilă care nu a fost inclusă în acest studiu special, de exemplu.

OCD este o tulburare complexă care afectează diferiți oameni în multe moduri diferite, motiv pentru care o abordare personalizată a tratamentului ar putea fi cea mai bună cale de urmat. Studii ca acesta ar putea dezvălui, de asemenea, modul în care tulburarea preia controlul asupra creierului, precum și cum ar putea fi atenuate efectele acesteia.

„Scopul nostru este să înțelegem ce ne spun acele înregistrări cerebrale și să antrenăm dispozitivul să recunoască anumite modele asociate cu simptome specifice”, spune neurologul Sameer Sheth, de la Colegiul de Medicină Baylor din Texas.

„Cu cât înțelegem mai bine semnăturile neuronale ale sănătății și pe cele ale bolii, cu atât sunt mai mari șansele noastre de a folosi DBS pentru a trata cu succes tulburări ale creierului, precum este și OCD”, a concluzionat Sheth.

Cercetarea a fost publicată în Nature Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu amplu leagă utilizarea canabisului de perturbarea somnului, în special în rândul celor care consumă mult

Câtă cafea poți să bei zilnic, fără risc pentru sănătate

Speranță de viață prelungită cu 23% pentru șoarecii modificați genetic. Tratamentul ar putea fi folosit în viitor și la oameni

Cum influențează sfârcurile erecte ale femeilor comportamentul bărbaților

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase