Cât de mult poate fi afectat, de fapt, ciclul menstrual de vaccinul împotriva COVID-19

13 01. 2022, 09:30
Foto: Shutterstock

Femeile vaccinate împotriva COVID-19 au înregistrat o ușoară întârziere, de aproape o zi, în intervalul ciclurilor menstruale, în comparație cu cele care nu au fost vaccinate, dezvăluie un studiu finanțat de guvernul SUA.

Însă, numărul de zile de sângerare nu a fost afectat, potrivit cercetărilor efectuate pe aproape 4.000 de persoane și publicate în Obstetrics & Gynecology.

Autorul principal, Alison Edelman, de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, a declarat că efectele sunt mici și se așteaptă să fie temporare, o constatare care este „foarte liniştitoare” și relevantă pentru cele care au experimentat schimbări.

De asemenea, studiul poate ajuta la contracararea dezinformării anti-vaccin pe această temă, care este extrem de răspândită pe rețelele sociale.

Creșterea ușoară a duratei ciclului menstrual, nesemnificativă

Creșterea ușoară a duratei ciclului menstrual nu este semnificativă clinic. Orice schimbare de mai puțin de opt zile este clasificată ca fiind normală de către Federația Internațională de Ginecologie și Obstetrică.

Intervalul ciclurilor menstruale este, în general, de aproximativ 28 de zile, dar acesta variază de la o femeie la alta, precum și cazul aceleași femei de-a lungul vieții. De asemenea, se poate schimba și în perioadele de stres.

Pentru studiul lor, oamenii de știință au analizat date anonimizate dintr-o aplicație de urmărire a fertilității, în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani care nu foloseau contracepție hormonală.

Aproximativ 2.400 de participante au fost vaccinate, majoritatea cu Pfizer (55%), altele cu Moderna (35%) și cu Johnson & Johnson (7%). Aproximativ 1.500 de femei nevaccinate au fost incluse, de asemenea, pentru comparație.

Din grupul vaccinat au fost colectate date din trei cicluri consecutive înainte de vaccinare și din încă trei cicluri consecutive, inclusiv ciclul sau ciclurile în care a avut loc vaccinarea. Pentru persoanele nevaccinate, datele au fost colectate pentru șase cicluri consecutive.

Modificarea ce are loc în intervalul ciclurilor menstruale este un răspuns imunitar la vaccin

În medie, prima doză de vaccin a fost asociată cu o creștere de 0,64 zile a intervalului ciclului, iar a doua doză cu o creștere de 0,79 zile, la compararea grupului vaccinat cu cel nevaccinat.

Răspunsul sistemului imunitar la vaccin ar putea fi cauza schimbării.

„Știm că sistemul imunitar și sistemul reproducător sunt interconectate”, a spus Edelman.

Un sistem imunitar accelerat ar putea avea un impact asupra axei hipotalamo-hipofizo-ovariană, ceea ce Edelman numește „conexiunea prin care creierul comunică cu ovarele și cu uterul” sau pur și simplu „ceasul corporal”. Mai exact, producția de proteine ​​inflamatorii numite citokine pare să perturbe modul în care această axă reglează sincronizarea ciclurilor menstruale.

Efectul pare temporar

Modificările par cel mai pronunțate atunci când vaccinarea are loc la începutul fazei foliculare, care începe în prima zi a perioadei menstruale (sângerare) și se termină când începe ovulația, scrie Science Alert.

De fapt, un subgrup de persoane care au primit două injecții cu vaccinurile Pfizer sau Moderna în timpul aceluiași ciclu, spre deosebire de două cicluri diferite, au înregistrat o creștere medie a intervalului ciclului de două zile, dar efectul pare din nou temporar.

Echipa speră acum să adune mai multe date despre ciclurile ulterioare în rândul femeilor vaccinate pentru a confirma revenirea pe termen lung la valoarea inițială și pentru a extinde studiul la nivel global, astfel încât să poată diferenția efectele între mărcile de vaccin.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce scrâșnim din dinți și cum putem scăpa de acest obicei nociv?

Cercetătorii încep să înțeleagă cum și de ce apare cancerul pulmonar în cazul nefumătorilor

Ce s-a întâmplat în creierul voluntarilor cărora li s-a atașat un deget robotic la mână

Un medicament popular împotriva diareei poate induce moartea celulelor agresive ale cancerului cerebral