Home » Știință » Cercetătorii încep să înțeleagă cum și de ce apare cancerul pulmonar în cazul nefumătorilor

Cercetătorii încep să înțeleagă cum și de ce apare cancerul pulmonar în cazul nefumătorilor

Cercetătorii încep să înțeleagă cum și de ce apare cancerul pulmonar în cazul nefumătorilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.09.2021

Majoritatea oamenilor care dezvoltă cancer pulmonar sunt fumători. Cu toate acestea, până la un sfert din toate cazurile reprezintă pacienți care nu și-au aprins niciodată în viață o țigară.

Un nou studiu a identificat acum trei subtipuri unice de cancer pulmonar care par să apară fără vreun factor declanșator de mediu, precum fumul, poluarea sau azbest.

„Ceea ce vedem aici este că există subtipuri diferite de cancer pulmonar la nefumători care au caracteristici moleculare și procese evolutive distincte”, a explicat Maria Teresa Landi, epidemiolog la Institutul Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii.

„Poate că în viitor vom avea tratamente diferite în funcție de aceste subtipuri”, a adăugat Landi.

Fumatul a cauzat o epidemie globală de cancer pulmonar

Astăzi, fumatul a cauzat o epidemie globală de cancer pulmonar, 2 milioane de oameni fiind diagnosticați în fiecare an. Însă, cercetătorii tot nu știu cum apare această boală în cazul celor care nu au fumat niciodată. Noile cercetări au oferit câteva indicii în privința originii cancerului în plămânii celor care nu au fumat.

Atunci când oamenii de știință au secvențiat genomurile de la țesut tumoral înghețat, colectat de la 232 de nefumători diagnosticați cu cancer pulmonar fără celule mici („non-small cell lung cancer” sau NSCLC), de departe cel mai comun dintre cele două tipuri de cancer pulmonar, aceștia au observat multiple semnături mutaționale care nu erau aparente în țesutul pulmonar normal.

Aceste schimbări genetice sunt ușor diferite de ceea ce se întâmplă atunci când fumul de tutun cauzează cancer, fapt ce sugerează o formă alternativă de leziuni pulmonare care ar putea fi de vină, probabil ceva ce se întâmplă în corpul uman, cum ar fi stresul oxidativ sau leziuni ale ADN-ului.

Primul și cel mai comun subtip de cancer pulmonar

Chiar și cei 62 de nefumători din studiu, care au fost expuși la fumatul pasiv, au arătat semnături similare cu alți nefumători în țesutul tumoral. Asta indică faptul că boala este un produs al schimbărilor interne ale corpului. Acestea fiind spuse, autorii au identificat trei subtipuri noi de cancer pulmonar în rândul participanților.

Primul și cel mai comun subtip a fost numit „piano” (de la termenul muzical italian pentru „moale și tăcut”), pentru că prezintă cele mai puține mutații genetice. Acest subtip de cancer pulmonar este asociat cu celulele progenitoare, care ajută la crearea de noi celule în plămâni. De asemenea, acest subtip se dezvoltă încet, ceea ce înseamnă că poate fi detectat cu până la 10 ani în avans.

Al doilea subtip nu este atât de ușor de detectat și se dezvoltă foarte rapid. A fost numit „mezzo-forte” pentru că are mutații genomice mai puternice. Acest tip de cancer pulmonar pare să fie asociat cu mutații în gena pentru receptorul factorului de creștere (EGFR).

„Există eterogenitate, sau diversitate, în cancerele pulmonare din cazul nefumătorilor”

Ultimul subtip al cancerului pulmonar la nefumători este numit „forte”, cel mai „zgomotos” dintre toate subtipurile. Acest tip de cancer prezintă mutații cunoscute drept „dublarea întregului genom”, fenomen observat și în cazul cancerului pulmonar la fumători.

„Abia începem să înțelegem cum evoluează aceste tumori. Această analiză arată că există eterogenitate, sau diversitate, în cancerele pulmonare din cazul nefumătorilor”, a precizat Landi, potrivit Science Alert.

Cunoașterea modului în care apar cancerele pulmonare naturale și cum se diferențiază de cele cauzate de fumat este crucială dacă ne dorim ca aceste boli cumplite să fie tratate în mod corect. Oamenii de știință testează deja tratamente care vizează mutațiile din gena EGFR, iar într-o bună zi acestea s-ar putea dovedi eficiente pentru cei cu subtipul „mezzo-forte” al cancerului pulmonar natural.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un test bazat pe inteligență artificială poate detecta cancerul pulmonar cu o acuratețe de 90%

Algoritmii pot fi folosiţi pentru a detecta ADN-ul cancerului pulmonar în mostrele de sânge

Metoda care poate stabili potenţialul de metastază al cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar, boala care afectează din ce în ce mai mulţi români. ”Face cele mai multe victime în ţara noastră”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase