Home » Știință » Fenomenul de moarte celulară, considerat până acum ireversibil, poate fi controlat

Fenomenul de moarte celulară, considerat până acum ireversibil, poate fi controlat

Publicat: 15.01.2022
Fenomenul de moarte celulară, considerat până acum ireversibil, poate fi controlat
Foto: Gary Mo et al./University of Illinois Chicago

Piroptoza, un tip de moarte celulară programată ce are legătură cu infecțiile și cu răspunsul la inflamații, poate fi de fapt oprită și gestionată, potrivit unor noi cercetări, deși până acum se credea că procesul este ireversibil odată ce începe.

Uciderea celulelor prin intermediul piroptozei este ceva ce corpul face pentru a rămâne sănătos, deși astfel de metode pot provoca, de asemenea, pagube. Ceea ce face ca studiul morții celulare să fie o provocare este impredictibilitatea modului în care este inițiată, împreună cu diferitele tipuri de efecte pe care le are în diferite celule și diferiți oameni.

Echipa de cercetare a folosit un nou mod de a analiza piroptoza, creând o versiune personalizată a unei proteine ​​legate de acest tip de moarte celulară care a răspuns la lumină. Experimentele de laborator au dezvăluit semne de piroptoză care se autoreglează dinamic ca reacție la circumstanțe externe.

„Acest lucru ne-a arătat că această formă de moarte celulară nu este ireversibilă. Procesul este de fapt programat cu un buton de anulare, un așa-zis comutator de oprire”, spune farmacologul Gary Mo, de la Universitatea Illinois din Chicago.

Cum au studiat oamenii de știință această moarte celulară

Proteina creată pentru studiu a fost o versiune optogenetică (sensibilă la lumină) a gasderminei, cheia reacțiilor biochimice care alcătuiesc piroptoza. Aceasta deschide pori mari în membranele celulare pentru a le ucide atunci când o cere organismul.

Folosind tehnologia de imagistică fluorescentă pentru a-și activa cu precizie gasdermina personalizată, cercetătorii au putut vedea că în anumite condiții, cum ar fi o concentrație specifică de ioni de calciu, porii deschiși s-au închis din nou în câteva secunde.

Deși este încă devreme pentru a afla de ce se întâmplă acest lucru și circumstanțele exacte care îl declanșează, este o dovadă că piroptoza poate începe și apoi se poate opri din nou, în funcție de ce se întâmplă în jurul ei, scrie Science Alert.

Mai multe boli sunt rezultatul unor procese de moarte celulară

Mai multe boli, inclusiv unele tipuri de cancer, sunt rezultatul unor procese de moarte celulară care nu funcționează așa cum ar trebui. Această defecțiune poate face, de asemenea, ca inflamația să scape de sub control după o infecție, cum ar fi în cazul septicemiei.

O cunoaștere îmbunătățită a modului în care funcționează moartea celulară (piroptoza fiind unul dintre tipurile majore) ar putea duce, de asemenea, la tratamente îmbunătățite, dacă suntem capabili să găsim modalități de a controla care celule sunt distruse și când.

Cercetările anterioare au dezvăluit modalități prin care bacteriile pot evita atacurile de piroptoză și apoptoză (un alt tip de moarte celulară) și, pe măsură ce agenții patogeni devin mai inteligenți, este important să avem în continuare medicamentele pentru a-i învinge.

„Înțelegerea modului de control al acestui proces deblochează noi căi pentru descoperirea medicamentelor, iar acum putem găsi medicamente care funcționează pentru ambele părți”, spune Mo.

„Ne permite să ne gândim la reglarea, fie la stimularea, fie la limitarea, acestui tip de moarte celulară în boli în care anterior nu puteam decât să eliminam acest proces important”.

Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.

Vă recomandăm să citiți și:

Noi cercetări arată că nu există dovezi științifice convingătoare în privința leacurilor pentru mahmureală

Ora de culcare influențează sănătatea inimii

Cercetătorii au rezolvat un mister vechi de 100 de ani despre cancer

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. Factorii biologici ce se află la baza acestei teorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase