Home » Știință » Habitatul ostil dintr-un lac vulcanic arată cum ar fi putut exista viața pe Marte

Habitatul ostil dintr-un lac vulcanic arată cum ar fi putut exista viața pe Marte

Foto: Justin Wang
Publicat: 01.02.2022

Adaptările unor microbi la mediul ostil dintr-un lac vulcanic ne dezvăluie cum ar fi putut exista viața pe Marte în istoria timpurie a planetei.

Descoperirile au fost publicate într-un studiu din Frontiers in Astronomy and Space Science.

Lacul de crater hidrotermal al vulcanului Poás din Costa Rica este unul dintre cele mai ostile habitate de pe planetă. Apa este ultra-acidă, plină de metale toxice, iar temperaturile variază de la confortabil la fierbere. În plus, erupțiile freatice recurente provoacă explozii bruște de abur, cenușă și rocă, scrie EurekAlert.

O poveste despre adaptare

În ciuda unor astfel de erupții mortale, mediile hidrotermale ar putea fi locul unde au început cele mai timpurii forme de viață pe Pământ și, dacă într-adevăr a existat și acolo, ne pot oferi indicii despre viața pe Marte.

„Una dintre descoperirile noastre cheie este că, în acest lac vulcanic extrem, am detectat doar câteva tipuri de microorganisme, dar o multitudine potențială de moduri de a supraviețui”, spune Justin Wang.

„Credem că fac acest lucru supraviețuind pe marginea lacului atunci când au loc erupții. Acesta este momentul în care o gamă relativ largă de gene este foarte folositoare”, spune Wang.

Această colaborare interdisciplinară actuală continuă lucrările anterioare din 2013. La acel moment, cercetătorii au descoperit că în lacul vulcanic Poás exista doar o singură specie microbiană provenind din genul Acidiphilium. Acest tip de bacterii se găsește în mod obișnuit în drenajele miniere acide și în sistemele hidrotermale și se știe că au mai multe gene adaptate diverselor împrejurimi.

„Este logic că așa s-ar adapta viața”

În anii următori au avut loc o serie de erupții, iar echipa s-a întors în 2017 pentru a vedea dacă au existat modificări în diversitatea microbiană, precum și pentru a studia mai cuprinzător procesele biochimice ale organismelor. Această ultimă lucrare arată că a existat un pic mai multă biodiversitate, dominând totuși bacteriile Acidiphilium.

Prin secvențierea ADN-ului organismelor din probele din lac, echipa a confirmat că bacteriile aveau o mare varietate de capacități biochimice pentru a le ajuta să tolereze condițiile extreme și dinamice.

viața pe Marte
Foto: Justin Wang

Acestea au inclus căi de creare a energiei folosind sulf, fier, arsen, fixarea carbonului (cum ar fi plantele), atât zaharuri simple, cât și complexe și granule bioplastice (pe care microorganismele le pot crea și utiliza ca energie și rezerve de carbon în timpul stresului sau înfometării).

„Ne așteptam la multe dintre genele pe care le-am găsit, dar nu ne așteptam la atât de multe, având în vedere biodiversitatea scăzută a lacului. Este logic că așa s-ar adapta viața pentru a trăi într-un lac de crater vulcanic activ”, spune Wang.

Locurile ostile de pe Pământ ar putea explica viața pe Marte

În ciuda împrejurimilor adesea letale, sistemele hidrotermale oferă majoritatea ingredientelor cheie pentru evoluția vieții, inclusiv căldură, apă și energie. Acesta este motivul pentru care cele mai importante teorii atât pentru Pământ, cât și pentru viața pe Marte se concentrează asupra acestor locații.

Până acum, eforturile anterioare de căutare a vieții pe Marte s-au concentrat pe albiile râurilor sau deltele râurilor, dar autorii sugerează că ar trebui să se acorde mai multă atenție locurilor izvoarelor termale din trecut (care au fost prezente pe Marte de miliarde de ani).

„Cercetarea noastră oferă un cadru pentru modul în care viața de pe Pământ ar fi putut exista în mediile hidrotermale de pe Marte”, explică Wang.

„Dar dacă viața a existat vreodată pe Marte și dacă seamănă sau nu cu microorganismele pe care le avem aici este încă o mare întrebare. Sperăm că cercetarea noastră orientează conversația pentru a acorda prioritate căutării semnelor de viață în aceste medii, de exemplu, există câteva ținte bune pe marginea craterului Jezero, care este locul unde se află roverul Perseverance în acest moment”, a adăugat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Interiorul Pământului se răcește mai repede decât se așteptau oamenii de știință

Organismele extraterestre ar putea să contamineze Pământul, avertizează un nou studiu

Vizitatorii interstelari ar putea dispărea înainte ca omenirea să-i poată descoperi. Iată de ce

Civilizațiile extraterestre ar putea fi găsite în jurul găurilor negre

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase