Home » Știință » Oamenii de știință propun o misiune spre Marte alimentată de un laser gigantic de pe Pământ

Oamenii de știință propun o misiune spre Marte alimentată de un laser gigantic de pe Pământ

Publicat: 14.02.2022

Una dintre cele mai mari provocări pe care trebuie să le rezolvăm pentru a coloniza Marte vizează realimentarea rapidă a astronauților de pe Planeta Roșie. În acest scop, o echipă de cercetători a venit cu un plan ingenios care folosește un laser pentru a trimite o navă spațială pe Marte în doar 45 de zile, reducând cu câteva luni durata călătoriei.

Echipa de la Universitatea McGill a conceput un sistem care folosește o matrice laser cu o lățime de 10 metri pe Pământ pentru a alimenta o navă spațială pe orbită.

Laserul ar încălzi plasma de hidrogen din navă până când ar forma suficient hidrogen gazos supraîncălzit pentru a o propulsa până pe Marte.

Energie de propulsie interplanetară, furnizată de pe Terra

Practic, ne-ar permite să furnizăm energie de propulsie interplanetară de pe Pământ.

„Propulsia laser-termică permite misiuni de transport rapid de o tonă cu ajutorul unor rețele de lasere de mărimea unui teren de volei”, a declarat Emmanuel Duplay, autorul principal al unui articol și fost student la programului de cercetare de vară în inginerie al Universității McGill, Summer Undergraduate Research in Engineering.

Echipa a creat acest concept după ce NASA a lansat în 2018 o provocare inginerească pentru a concepe o metodă de a ajunge pe Marte care să poată transporta o încărcătură utilă de 1.000 de kilograme în cel mult 45 de zile, informează Futurism.

O călătorie mai scurtă către Marte

Sistemul lor, prezentat în detaliu într-un articol publicat în revista Acta Astronautica, ar putea duce proviziile și astronauții către coloniile de pe Marte, într-o călătorie care ar dura în mod normal luni de zile cu rachete tradiționale care utilizează combustibil chimic.

Odată ajunsă pe planeta Marte, nava va folosi atmosfera subțire a Planetei Roșii pentru a „aerofrena” – o manevră dificilă și potențial periculoasă care poate destabiliza rapid nava. În timp ce navele spațiale tradiționale ar folosi propulsoare chimice pentru a se opri, acest lucru necesită mai multă greutate în încărcătura utilă pentru a transporta combustibilul.

Noua propunere este una incredibil de fascinantă și oferă o mulțime de promisiuni, dar este încă în stadiul de concept.

Vă recomandăm să mai citiți și

Elon Musk spune că SpaceX va face combustibil din aer

Sonda InSight trimisă de NASA pe Marte este „pe moarte” după cea mai recentă furtună de praf

Un crater cu inele de creștere asemănătoare unui trunchi de copac, observat pe Marte

Omenirea a trecut de „punctul fără de întoarcere” în ceea ce privește catastrofa climatică

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase