Home » Știință » Creierul fetelor cu autism diferă de cel al băieților. Care este cauza?

Creierul fetelor cu autism diferă de cel al băieților. Care este cauza?

Creierul fetelor cu autism diferă de cel al băieților. Care este cauza?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 25.02.2022

Diagnosticarea autismului în rândul fetelor s-a dovedit mai dificilă în comparație cu cea a băieților, dar o nouă cercetare, care a identificat modele diferite în organizarea creierului între bărbații și femeile cu această afecțiune, ar putea schimba această situație.

Studiul, publicat în The British Journal of Psychiatry, consideră că înțelegerea modului în care diferă organizarea creierului între bărbații și femeile cu autism ar putea deschide calea pentru o mai bună depistare a cazurilor în rândul fetelor, care în prezent sunt mai greu de diagnosticat.

Acest lucru se datorează faptului că ar putea evidenția diferențele de prezentare simptomatică între sexe, făcând autismul mai ușor de depistat.

Afecțiunea se prezintă în creier în mod diferit

„Am detectat diferențe semnificative între creierele băieților și fetelor cu autism și am obținut predicții individualizate ale simptomelor clinice la fete”, a declarat autorul principal și profesor de psihiatrie Dr. Vinod Menon. „Camuflarea simptomelor este o provocare majoră în diagnosticarea autismului la fete, ceea ce duce la întârzieri în diagnosticare și tratament”.

În primul rând, echipa a adunat scanări ale creierului pentru 773 de copii cu autism. Dintre aceștia, 637 erau băieți și 136 fete. Faptul că nu au putut obține un număr egal pentru ambele sexe reflectă atât diferența în diagnosticarea și cercetarea fetelor cu autism, cât și faptul că studiul lor a fost îngreunat.

IA putea face distincția între băieți și fete cu o precizie de 86%

Căutarea diferențelor în seturi de date s-a realizat cu ajutorul inteligenței artificiale (IA). Din fericire, echipa a reușit să utilizeze o nouă metodă, care ar putea face o clasificare între seturi inegale de date, notează IFL Science.

Rularea algoritmului a arătat că IA putea face distincția între băieți și fete cu o precizie de 86%. De asemenea, au putut stabili că diferențele de organizare erau dependente de autism după ce au rulat 976 de scanări ale creierului unor copii fără autism pe care algoritmul nu i-a putut deosebi.

Cercetarea are potențialul de a îmbunătăți diagnosticarea autismului la fete, abordând faptul că afecțiunea se prezintă în creier în mod diferit și, prin urmare, prezintă probabil simptome comportamentale diferite. Cunoașterea acestui aspect ar putea să le permită medicilor să diagnosticheze autismul în rândul fetelor și băieților în mod egal.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Fizicienii au obținut noi măsurători cu masa unui neutrin, numit și „particula fantomă”

Eventualul succes al Starship de la SpaceX îi îngrozește pe oficialii NASA

Apneea din timpul somnului la femeile însărcinate poate cauza schimbări similare autismului la nou-născuți

Risc mai mare de autism pentru bebeluși dacă se uită la televizor cel puțin 2 ore pe zi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase