Home » Știință » Roverul Yutu-2 al Chinei a descoperit „mărgele de sticlă” pe partea îndepărtată a Lunii

Roverul Yutu-2 al Chinei a descoperit „mărgele de sticlă” pe partea îndepărtată a Lunii

Roverul Yutu-2. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.02.2022

Misiunea Yutu-2 a Chinei a uimit cu încă o descoperire extraordinară pe partea îndepărtată a Lunii. Strălucind în mijlocul prafului gri, două mici sfere din sticlă translucidă au fost observate de camera panoramică a roverului. 

Astfel de obiecte pot stoca informații despre istoria Lunii, inclusiv despre manta și impacturile prin care a trecut. Roverul Yutu-2 al Chinei nu a putut obține date despre compoziție, dar aceste sfere se pot constitui în direcții viitoare importante de cercetare.

Acest material se formează atunci când materialele de tip silicat sunt supuse unor temperaturi ridicate. Pe Lună se găsesc ambele elemente, din belșug chiar, indică Science Alert.

Nu este ceva neobișnuit să se găsească sticlă pe Lună

În trecut existau numeroase activități vulcanice, ceea ce a dus la formarea sticlei vulcanice. Iar impactul cauzat de obiecte de mici dimensiuni, cum ar fi meteoriții, generează de asemenea temperaturi ridicate. Astfel, din această combinație se poate naște sticla.

Aceasta ar putea să fie una dintre explicațiile din spatele sferelor lunare observate de Yutu-2. Ipoteza este susținută și de echipa de cercetători condusă de geologul planetar Zhiyong Xiao de la Universitatea Sun Yat-sen și de  Academia Chineză de Științe.

Este dificil de găsit o cauză exactă

Este însă dificil de stabilit cu exactitate și asta pentru că sticla lunară descoperită până acum pe Lună, diferă de ceea ce a observat Yutu-2. Acolo există o multitudine de sfere, dar acestea au dimensiuni sub un milimetru.

Pe Pământ, sferele de acest gen apar în timpul unui impact, la temperaturi extrem de ridicate. Materialul topit se solidifică și cade la sol sub formă de mărgele de sticlă.

„Mărgelele de sticlă” identificate de Yutu-2 sunt mult mai mari , având undeva la 15-25 milimetri în diametru. Acesta nu este unicul element care le conferă unicitate. Bile de sticlă cu diametre de până la 40 milimetri au fost recuperate de misiunea Apollo 16.

Diferențe între cele două descoperiri

După cum explică Xiao și colegii acestuia, sferele din partea îndepărtată a Lunii par să fie translucide sau semi-transparente, având un luciu vitros. Mai mult, pe lângă cele două care par să fie translucide, au mai fost găsite alte patru care au un luciu similar, dar caracterul translucid al acestora nu a putut fi confirmat.

Sferele au fost găsite în zona craterului unui impact recent, ceea ce sugerează că s-ar fi putut forma în timpul impactului Lunii cu meteoriți. Cu toate acestea, mai există posibilitatea ca acestea să fi existat deja sub suprafață, iar impactul să fi fost cel care le-a scos la lumină.

Echipa este de părere că cea mai plauzibilă explicație este aceea că sferele s-au format din sticlă vulcanică ce s-a topit la impact, obținând noua formă sferică.

Nu putem știi cu exactitate aceste detalii fără a avea posibilitatea studierii compoziției materialului. Cu toate acestea, dacă ipoteza ar fi valabilă, fenomenul ar fi unul comun pe suprafața Lunii, concluzionează echipa de cercetare.

Vă mai recomandăm și:

Un economist a stârnit un val de ironii după ce a propus că am putea vinde Luna

Cum a apărut apa pe Pământ? Cercetătorii analizează rocile de pe Lună pentru a afla răspunsul

Solul de pe fața nevăzută a Lunii, similar cu nisipul de pe Pământ. Descoperirea făcută de roverul chinez Yutu-2

Roverul Yutu 2 al Chinei, aflat pe partea întunecată a Lunii, se pregătește să iasă din hibernare

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase