Universul nostru, o proiecție holografică? Oamenii de știință analizează găurile negre pentru a afla

26 02. 2022, 10:00

Ce se întâmplă în interiorul unei găuri negre și cum afectează universul din afara ei? Este un mister care a scăpat oamenilor de știință timp de decenii. Este, de asemenea, un mister care ar putea redefini modul în care ne gândim la natura universului.

Într-o lucrare publicată în revista PRX Quantum, fizicienii au folosit computere cuantice și învățarea automată – tehnologia de calcul care alimentează software-ul de recunoaștere facială și procesarea limbajului – pentru a testa o posibilă legătură.

Găurile negre vizează teoria relativității generale a lui Einstein, care guvernează universul la scări mari. Pe de altă parte, particulele minuscule din afara găurilor negre se supun regulilor Modelului Standard al fizicii particulelor, care descrie universul la cele mai mici scări absolute.

Universul ar putea fi o proiecție cu mai multe dimensiuni

Există puține suprapuneri și multe dezacorduri între cele două sisteme. „Conectarea celor două teorii diferite este o problemă de lungă durată în fizică, un aspect pe care oamenii au încercat să îl deslușească încă din secolul trecut”, a declarat Enrico Rinaldi, fizician la Universitatea din Michigan și autorul lucrării.

O ipoteză care ar putea conecta cele două teorii este ideea că mișcările particulelor într-un plan bidimensional deasupra găurii negre reflectă mișcările tridimensionale ale găurii negre, aproape ca o proiecție holografică. Este un concept numit „dualitate holografică”, pe care cercetătorii speră să îl testeze.

Un mister pe care astronomii au încercat să îl deslușească încă din secolul trecut

În primul rând, aceștia folosesc un computer cuantic pentru a simula particule care reprezintă o proiecție a unei găuri negre, apoi folosesc învățarea automată pentru a analiza modul în care particulele interacționează între ele. Cercetătorii speră că acest proces le va oferi o perspectivă asupra modului în care funcționează atât particulele, cât și gaura neagră.

„Sperăm că, înțelegând proprietățile acestei teorii a particulelor prin intermediul experimentelor, vom aduna informații și despre gravitație”, a declarat Rinaldi, potrivit Space.com.

Acest lucru este important, deoarece dualitatea holografică ar putea merge dincolo de cele trei dimensiuni. Unii oameni de știință sugerează chiar că universul ar putea fi o proiecție cu mai multe dimensiuni.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Astronomii ar fi observat, pentru prima dată, o gaură neagră „invizibilă”

Noi imagini cu o gaură neagră supermasivă ascunsă într-un nor gros de praf cosmic

O gaură neagră simulată a oferit detalii necunoscute până acum despre câmpurile magnetice

Supercomputerele au dezvăluit ceva nemaivăzut până acum după ce au simulat o gaură neagră