Home » Știință » O gaură neagră bizară ar putea schimba modul în care înțelegem cum se formează acestea

O gaură neagră bizară ar putea schimba modul în care înțelegem cum se formează acestea

O gaură neagră bizară ar putea schimba modul în care înțelegem cum se formează acestea
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.03.2022

Oamenii de știință analizează constant găurile negre pentru a afla mai multe despre modul în care funcționează și se comportă. Astfel, un nou studiu al unei găuri negre, aflată la o distanță de aproximativ 10.000 de ani-lumină de Pământ, oferă un exemplu care pune la îndoială înțelegerea consacrată a modului în care se formează acestea.

Unghiul acestei găuri negre particulare, din sistemul MAXI J1820+070, sugerează că există forțe pe care încă nu le-am luat în considerare atunci când găurile negre iau naștere, forțe care au făcut ca această gaură neagră să fie mult dezechilibrată față de sistemul din jurul ei, scrie ScienceAlert.

MAXI J1820+070 este un sistem binar cu raze X, ceea ce înseamnă că are o stea și o gaură neagră care se rotesc una în jurul celeilalte. În mod normal, axele lor de rotație ar trebui să fie aliniate și perpendiculare pe planul orbital.

Gaura neagră care i-a uimit pe oamenii de știință

Nu este cazul lui MAXI J1820+070. Cercetătorii au descoperit că axa de rotație a găurii negre a fost înclinată față de planul orbital al sistemului cu cel puțin 40 de grade. Acest lucru este surprinzător, deoarece aceste unghiuri ar trebui să coincidă, în majoritatea scenariilor.

Modelele pe care astronomii le folosesc pentru a măsura și evalua găurile negre se bazează pe faptul că alinierea pe axa de rotație este la nivel. Dacă nu este cazul în anumite sisteme, gândirea noastră despre găurile negre trebuie să fie ajustată, iar alte date ar putea fi recalculate.

Faptul că această citire de 40 de grade este atât de strâmbă sugerează că ceva s-a întâmplat chiar la începutul creării găurii negre, înainte ca sistemul să fi avut șansa de a se îndrepta singur. Cu alte cuvinte, este probabil să fie un element legat de procesul de formare, deși cercetătorii nu sunt încă siguri.

Alinierea găurilor negre ar putea fi mai ciudată decât am crezut

Se crede deja că găurile negre primesc ceea ce se numește „lovituri natale” atunci când sunt create în urma unor explozii stelare gigantice, lovituri care uneori pot rupe sistemul în bucăți. Acum se pare că aceeași lovitură ar putea forma o gaură neagră care nu este aliniată sau că în procesul de formare se întâmplă un proces pe care nu l-am luat în considerare până acum.

Această idee, că alinierea găurilor negre ar putea fi mai ciudată decât am crezut, a mai fost propusă înainte, dar gaura neagră din MAXI J1820+070 oferă mai multe dovezi și o lectură directă cu privire la cât de deplasate ar putea fi găurile negre.

Cercetarea a fost publicată în revista Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Noi imagini cu o gaură neagră supermasivă ascunsă într-un nor gros de praf cosmic

Astronomii ar fi observat, pentru prima dată, o gaură neagră „invizibilă”

O gaură neagră simulată a oferit detalii necunoscute până acum despre câmpurile magnetice

Supercomputerele au dezvăluit ceva nemaivăzut până acum după ce au simulat o gaură neagră

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase