Home » Știință » Terapia bazată pe jocuri video ajută pacienții cu accident vascular cerebral

Terapia bazată pe jocuri video ajută pacienții cu accident vascular cerebral

Publicat: 15.03.2022

După un accident vascular cerebral, pacienții își pot pierde senzația într-un braț sau pot prezenta slăbiciune și mișcare redusă, care limitează capacitatea de a finaliza activitățile zilnice. Terapia tradițională durează mult timp și poate fi atât costisitoare, cât și incomodă. De aceea, o echipă de cercetători a utilizat un joc video cu senzor de mișcare, Recovery Rapids, pentru a le permite pacienților să își îmbunătățească abilitățile motorii la domiciliu.

Cercetătorii au constatat că terapia bazată pe joc a condus la rezultate îmbunătățite, similare cu o formă foarte apreciată de terapie în persoană, cunoscută sub numele de terapie indusă prin constrângere, în timp ce a necesitat doar o cincime din orele de terapie.

Această abordare economisește timp și bani, sporind confortul și siguranța, arată studiul, publicat în eClinicalMedicine. 

Aproape 800.000 de americani suferă un accident vascular cerebral în fiecare an

„Cu această nouă abordare a jocurilor la domiciliu, reducem costurile pentru pacient și timpul pentru terapeut, îmbunătățind în același timp confortul și rezultatele generale ale sănătății”, a declarat Rachel Proffitt, profesor asistent la Universitatea din Missouri-Columbia

„Prin economisirea timpului pentru terapeuți, putem, de asemenea, să ajutăm acum mai mulți pacienți și să avem un impact mai larg asupra comunităților noastre”, a adăugat acesta.

Exercițiile tradiționale de reabilitare la domiciliu tind să fie repetitive și monotone, iar pacienții aderă rareori la ele. Jocul Recovery Rapids îi ajută pe aceștia să aștepte cu nerăbdare terapia, îndeplinind diverse provocări într-un mediu distractiv și interactiv, îmbunătățindu-și sănătatea.

În ce constă jocul Recovery Rapids?

„Pacientul este plasat virtual într-un caiac și, pe măsură ce coboară pe râu, execută mișcări ale brațelor simulând vâslirea, strângerea gunoiului, legănarea dintr-o parte în alta pentru a conduce și întinderea brațelor deasupra capului pentru a îndepărta pânzele de păianjen și liliecii, astfel încât exercițiile devin distractive”, a indicat Rachel Proffitt, potrivit ScienceDaily.

„Pe măsură ce progresează, provocările devin mai dificile, iar noi efectuăm verificări cu participanții pentru a ajusta obiectivele, a oferi feedback și a discuta despre activitățile zilnice pe care doresc să le reia pe măsură ce se îmbunătățesc.”

Aproape 800.000 de americani suferă un accident vascular cerebral în fiecare an, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), iar două treimi dintre supraviețuitorii unui accident vascular cerebral raportează că nu-și pot folosi membrele afectate pentru a face activități zilnice normale, inclusiv pentru a face o ceașcă de cafea, a găti masa sau a se juca cu nepoții.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Alimentele prăjite cresc riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral

Consumul de cafea și ceai poate fi asociat cu rate reduse de accident vascular cerebral și demență

Simptomele care ți-ar putea salva viața. Semnele care apar înaintea unui accident vascular cerebral

Un gamer a suferit un accident vascular după ce s-a jucat aproape non-stop o lună

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase