Home » Știință » Folosirea ultrasunetelor în tratarea pietrelor la rinichi. Iată ce spune un nou studiu

Folosirea ultrasunetelor în tratarea pietrelor la rinichi. Iată ce spune un nou studiu

Folosirea ultrasunetelor în tratarea pietrelor la rinichi. Iată ce spune un nou studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.04.2022

Tehnica inovatoare numită litotriție cu undă de explozie – BWL poate fi o metodă de tratament mai eficientă și non-invazivă pentru pietrele la rinichi.

Studiile inițiale au fost publicate în The Journal of Urology, publicația oficială a Asociației Americane de Urologie. Folosindu-se de ultrasunete pentru a sparge pietrele, BWL reprezintă o nouă abordare pentru evitarea costurilor ridicate aferente tratării tradiționale a acestui tip de afecțiuni.

Pietrele la rinichi reprezintă o afecțiune foarte răspândită, afectând unul din zece americani și care produce cheltuieli de aproximativ 10 miliarde de dolari anual. Chiar dacă unele pietre sunt eliminate de la sine, există momente în care este necesar tratamentul.

Noi modalități de tratare a pietrelor la rinichi

Unele pietre de dimensiuni reduse pot fi tratate folosindu-se tehnica numită litotriția extracorporeală cu unde de șoc – ESWL, apelându-se la unde de șoc pentru a sparge pietrele, astfel încât să poată fi eliminate natural. Această procedură este efectuată în clinici sau spitale, iar pacientul este cel mai adesea anesteziat.

Spre deosebire de ESWL, BWL folosește „scurte rafale armonice” de ultrasunete – ceea ce ar permite pietrelor să se spargă mult mai ușor, fără a mai fi nevoie de anestezie sau sedare. Studiile pre-clinice susțin eficiența metodei BWL de a fărâmița pietrele în resturi de diferite dimensiuni.

Etapa următoare

Pentru etapa următoare, dr. Jonathan Harper, specialist în cadrul Școlii de Medicină a Universității Washington și colegii acestuia au efectuat studii inițiale pe pacienți umani.

Pacienții au fost supuși unei intervenții chirurgicale numită uretroscopie, metodă folosită pentru tratarea pietrelor de dimensiuni mai mari. Înainte de acest tratament, au fost supuse pentru o scurtă perioadă acțiunii BWL. Folosind uretroscopul, cercetătorii au putut observa direct modul în care funcționau ultrasunetele, dar și eventualele leziuni ale rinichilor.

În cadrul acestui studiu a fost folosit BWL asupra a 19 pacienți, care aveau în total 25 de pietre. Per ansamblu, s-a înregistrat o medie de spargere a 90% din volumul pietrelor, într-o perioadă scurtă de tratament. 39% din pietre au fost complet fragmentate, în vreme ce 52% au fost fragmentate parțial.

Cea mai mare parte a fragmentelor măsurau mai puțin de doi milimetri – destul de mici pentru a putea fi eliminate natural și fără prea mari dureri.

BWL reprezintă o inovație practică importantă

Din mai multe motive BWL reprezintă o inovație practică importantă pentru tratarea pietrelor la rinichi. Mulți dintre pacienți fac multiple vizite la medic în așteptarea unui tratament definitiv pentru pietrele lor, având uneori nevoie chiar și de calmante.

Unii pacienți au nevoie în continuare de tratament, chiar și după intervențiile chirurgicale sau ESWL. Noile rezultate reprezintă un pas important pentru pacienți.

Vă mai recomandăm și:

Pânza de păianjen poate stabiliza proteinele care suprimă cancerul

Rinichii imprimați 3D ar putea revoluționa transplanturile

Legătura dintre pietrele la rinichi și problemele osoase

Eroare medicală majoră. Un rinichi a fost transplantat la pacientul greșit

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase