Home » Știință » Medicii de la C.I. Parhon din Iaşi au efectuat o intervenţie chirurgicală rară la noi în ţară

Medicii de la C.I. Parhon din Iaşi au efectuat o intervenţie chirurgicală rară la noi în ţară

Medicii de la C.I. Parhon din Iaşi au efectuat o intervenţie chirurgicală rară la noi în ţară
Publicat: 22.05.2018
Medicii Spitalului C.I. Parhon, din Iaşi, au făcut două intervenţii de transplant renal în ultimele 48 de ore, unul dintre ele fiind între două surori, iar altul la un bărbat de 66 de ani, de transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului C.I. Parhon, dr. Ionuţ Nistor, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că un bărbat în vârstă de 66 de ani a primit un rinichi de la un bărbat de 61 de ani, intervenţia fiind posibilă după ce familia acestuia din urmă şi-a dat acordul de prelevare a organelor, scrie Mediafax.

Conform lui Ionuţ Nistor, beneficiarul transplantului suferea din 2005 cu boală cronică de rinichi, iar de trei luni făcea dializă la Roman.

„Este o intervenţie efectuată la un pacient de 66 de ani, considerat la noi în ţară mai în vârstă. Şansa pentru acest pacient s-a ivit în contextul în care şi donatorul a fost în vârstă, un bărbat în vârstă de 61 de ani, în condiţiile în care compatibilitatea a fost criteriul primordial. Pacientul era primul pe lista de aşteptare şi nivel de compatibilitate. Fiind vorba despre vârste mai înaintate, ne aşteptăm ca lucrurile să meargă mai încet şi ne trebuie mai multe precauţii. Sunt evoluţii posibil favorabile, dar totul va fi mai lent”, a declarat dr. Ionuţ Nistor.

Medicul urolog Adelina Miron a afirmat că intervenţia a fost o şansă datorată stării de compatibilitate foarte bună.

„Pacientul este într-o stare bună. Dificultăţile tehnice legate de vârstă pot să existe. În acest caz, intervenţia a decurs absolut normal”, a spus Adelina Miron.

La aceeaşi unitate medicală din Iaşi a fost efectuată şi o intervenţie chirurgicală de la un donator viu, între două surori.

„E vorba despre o intervenţie între surori, paciente din Galaţi. Pacienta transplantată era în dializă peritoneală, iar sora ei, cu un an mai mare, a decis să îi doneze un rinichi. Ambele paciente sunt bine post-operator”, a subliniat Ionuţ Nistor.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase