Home » Știință » Legătura dintre pietrele la rinichi și problemele osoase

Legătura dintre pietrele la rinichi și problemele osoase

Publicat: 08.03.2021
Legătura dintre pietrele la rinichi și problemele osoase
Radiografie care arată pietre la rinichi / Credit foto: Shutterstock

Cercetători din Statele Unite ale Americii au descoperit că există o legătură între pietrele la rinichi și problemele la oase.

Cercetători de la Departamentul de Medicină al Universtității Stanford au analizat informații dintr-o bază de date națională care au arătat că aproximativ un sfert dintre persoanele cu pietre la rinichi aveau în același timp și osteoporoză sau fracturi osoase.

Din 531.431 de pacienți identificați cu afecțiuni ale pietrelor la rinichi între 2007 și 2015, circa 23,6% dintre ei aveau deja un diagnostic de osteoporoză sau fractură.

Dintre pacienții fără istoric de osteoporoză sau analize osoase înainte de diagnosticul de calculi renali, 9,1% au fost supuși la o scanare a densității osoase după acest diagnostic, iar 20% dintre ei au fost detectați ulterior cu osteoporoză.

Persoanelor cu pietre la rinichi ar trebui să li se verifice densitatea osoasă

Constatările cercetătorilor atrag atenția asupra verificării la o scară mai mare a densității osoase la persoanele cu pietre la rinichi, inclusiv printre bărbații de vârstă mijlocie și de vârsta a treia care nu prezintă un risc cunoscut de osteoporoză sau fractură.

Sperăm că această lucrare crește gradul de conștientizare cu privire la posibilitatea reducerii rezistenței osoase la pacienții cu pietre la rinichi. În cercetările noastre viitoare, sperăm să identificăm pacienții cu calculi renali care prezintă un risc mai mare de osteoporoză sau fractură pentru a ajuta la ghidarea eforturilor de screening a densității osoase de către clinicieni la această populație”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Calyani Ganesan, de la Universitatea Stanford.

Concluziile cercetării care relaționează pietrele la rinichi de osteoporoză și alte probleme la oase au fost publicate în Journal of Bone and Mineral Research.

Vă recomandăm să citiți și:

Tot ce trebuie să ştii despre litiaza renală: simptome, tipuri, complicaţii şi tratament

Cum să elimini pietrele la rinichi

Ceaiurile benefice pentru rinichi

Top 6 metode prin care poţi ţine osteoporoza la distanţă

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase