Home » Știință » Obiceiul foarte simplu care reduce considerabil riscul de insuficiență cardiacă

Obiceiul foarte simplu care reduce considerabil riscul de insuficiență cardiacă

Publicat: 08.04.2022

A rămâne „bine hidratat” la vârsta mijlocie poate reduce riscul de insuficiență cardiacă mai târziu în viață, sugerează un nou studiu.

Cercetătorii au analizat informații de la peste 11.000 de adulți cu vârste cuprinse între 45 și 66 de ani și i-au urmărit timp de 25 de ani.

Pentru a le examina nivelul de hidratare, cercetătorii s-au uitat la nivelurile de sodiu din sângele participanților, cunoscut și sub denumirea de sodiu seric, care crește pe măsură ce nivelurile de lichide ale unei persoane scad.

Legătura dintre hidratare și riscul de insuficiență cardiacă

Intervalul normal pentru sodiul seric este de 135 până la 146 milimoli pe litru (mmol/L), deși valorile de la capătul superior al acestui interval ar determina organismul unei persoane să înceapă să economisească apa, spune autorul principal al studiului, Natalia Dmitrieva.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri serice de sodiu la limita superioară a intervalului normal (peste 143 mmol/L) au avut riscul de insuficiență cardiacă cu 39% mai mare în ultimii 25 de ani, în comparație cu cei care au avut niveluri mai scăzute de sodiu seric.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care mușchiul inimii nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface cerințele normale ale organismului.

Studiul, care a fost publicat pe 29 martie în European Heart Journal, a mai constatat că pentru fiecare creștere cu 1 mmol/L a nivelului de sodiu seric al unei persoane în limitele normale, șansele de a dezvolta insuficiență cardiacă au crescut cu 5%.

Noile descoperiri au rămas valabile și după ce cercetătorii au luat în considerare factorii care ar putea afecta riscul de insuficiență cardiacă al oamenilor, inclusiv vârsta, sexul, indicele de masă corporală, nivelul de colesterol, fumatul, tensiunea arterială crescută și dacă participanții adaugă de obicei sare în mâncare. Participanții au fost excluși din studiu dacă aveau diabet, obezitate sau insuficiență cardiacă la începutul studiului.

Rezultatele trebuie confirmate prin alte studii

Totuși studiul a găsit doar o asociere între nivelurile mai ridicate de sodiu seric și insuficiența cardiacă. Un studiu controlat randomizat, în care oamenii sunt desemnați aleatoriu să bea mai multă apă, este necesar pentru a confirma concluziile, au spus autorii.

Un consum suficient de lichide este important pentru numeroase funcții ale corpului, inclusiv pentru a ajuta inima să pompeze sângele mai ușor. Autorii studiului recomandă ca, în general, femeile să bea între 6 și 8,5 căni (1,5 până la 2 litri), iar bărbații să bea între 8,5 și 12,5 căni (2 până la 3 litri) de lichide pe zi.

Dr. Ragavendra Baliga, profesor de medicină internă și cardiologie la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că descoperirile sunt „intrigante” și sugerează că, în acest grup de oameni, „hidratarea poate preveni insuficiența cardiacă de-a lungul vieții”.

Dar rezultatele nu se aplică tuturor, deoarece studiul a exclus persoanele cu diabet, obezitate și insuficiență cardiacă, a spus Baliga.

Nevoile de hidratare diferă de la om la om

Acesta a mai menționat că nevoile de hidratare ale oamenilor pot varia în funcție de o serie de factori, inclusiv nivelul de exerciții fizice, afecțiunile medicale subiacente și medicamentele.

De exemplu, persoanelor care au deja insuficiență cardiacă li se poate cere să-și limiteze aportul de lichide la 8,5 căni (2 litri) pe zi, deoarece insuficiența cardiacă poate duce la acumularea de lichid în organism. Iar persoanelor care iau medicamente diuretice, care ajută la eliminarea sării și a apei din organism, nu li s-ar cere să bea mai mult, deoarece ar fi „ca și cum ați călca accelerația și frâna în același timp”, a spus Baliga.

Baliga a adăugat că dacă nivelul de sodiu al oamenilor este mai ridicat, aceștia ar trebuie să vorbească cu medicul lor dacă trebuie să se hidrateze mai bine.

O măsurătoare indirectă

O limitare a studiului este că nu a măsurat în mod direct cât de multe lichide a băut o persoană, ci, mai degrabă, a folosit sodiul seric ca indicator pentru nivelurile de hidratare, potrivit Live Science.

Deși sarea din alimentația unei persoane ar putea afecta, de asemenea, nivelurile de sodiu seric, studiile anterioare au descoperit că diferențele mari din cantitatea de sare pe care o consumă oamenii au un efect foarte mic asupra nivelului de sodiu seric, deoarece rinichii sunt de obicei foarte buni la excretarea sării în exces.

În schimb, diferențele din cantitatea de lichide pe care le beau oamenii are un efect mult mai mare asupra nivelurilor de sodiu seric, au spus autorii.

Riscul de insuficiență cardiacă și hormonii

Nu este clar de ce hidratarea suboptimă poate crește riscul de insuficiență cardiacă, dar atunci când o persoană bea mai puțină apă, corpul ei eliberează o substanță chimică numită hormon antidiuretic (ADH), care le spune rinichilor să conserve apa și să producă un volum mai mic de urină mai concentrată, a spus Dmitrieva.

În același timp, organismul activează sistemul renină-angiotensină-aldosteron, care poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, care „este un factor major de risc cardiovascular”, a adăugat ea.

Noile descoperiri sunt în acord cu cercetările anterioare ale grupului, în care șoarecii care au avut accesul la apă ușor restricționat de-a lungul vieții au avut un risc mai mare de a dezvolta o întărire a mușchiului inimii cunoscută sub numele de fibroză cardiacă, care este asociată cu insuficiența cardiacă.

Oamenii își pot reduce riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă adoptând un stil de viață sănătos astfel: consumând alimente sănătoase, renunțând la fumat, menținând o greutate sănătoasă și controlând condițiile care cresc riscul de insuficiență cardiacă, cum ar fi hipertensiunea arterială, potrivit Clinicii Mayo.

Vă recomandăm să citiți și:

Antidepresivele ar putea fi periculoase. De ce se tem experții?

Alopecia severă (căderea părului) ar putea fi tratată cu un medicament comun pentru artrită

Ar putea vocea să dezvăluie indicii despre sănătatea inimii tale?

Neurocercetătorii se întreabă dacă oamenii rămân conștienți după ce li se taie capul

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase