Home » Știință » Ar putea vocea să dezvăluie indicii despre sănătatea inimii tale?

Ar putea vocea să dezvăluie indicii despre sănătatea inimii tale?

Publicat: 31.03.2022

Un algoritm informatic bazat pe inteligență artificială a prezis cu exactitate probabilitatea ca o persoană să sufere de probleme cardiace, doar pe baza înregistrărilor vocale.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu un scor ridicat al biomarkerilor vocali aveau de 2,6 ori mai multe șanse de a suferi de probleme majore asociate cu boala coronariană (CAD), o acumulare de plăci în arterele inimii, comparativ cu cei care aveau un scor scăzut.

Deși tehnologia nu este încă pregătită pentru a fi utilizată în clinică, demonstrația sugerează că analiza vocii ar putea fi un instrument de screening puternic în identificarea pacienților care ar putea beneficia de o monitorizare mai atentă.

Studiul utilizează, pentru prima dată, analiza vocii pentru a prezice rezultatele CAD la pacienții care au fost urmăriți după un screening inițial.

Indicii despre sănătatea cardiovasculară, ascunse în voce

Studiile anterioare au examinat retrospectiv markerii vocali asociați cu CAD și insuficiența cardiacă. Alte grupuri de cercetare au explorat utilizarea unei tehnologii similare pentru o serie de afecțiuni, inclusiv boala Parkinson, boala Alzheimer și COVID-19, raportează EurekAlert.

Pentru noul studiu, cercetătorii au recrutat 108 pacienți care au fost trimiși pentru o angiografie coronariană, o procedură de imagistică cu raze X utilizată pentru a evalua starea arterelor inimii. Participanților li s-a cerut să înregistreze trei mostre de voce de 30 de secunde cu ajutorul aplicației Vocalis Health pentru smartphone.

Pentru prima probă, participanții au citit dintr-un text pregătit. Pentru al doilea eșantion, li s-a cerut să vorbească liber despre o experiență pozitivă, iar pentru al treilea, au vorbit liber despre o experiență negativă.

Algoritmul a analizat apoi mostrele de voce ale participanților. Sistemul bazat pe inteligență artificială fusese antrenat să analizeze peste 80 de caracteristici ale înregistrărilor vocale, cum ar fi frecvența, amplitudinea, tonul și cadența, pe baza unui set de antrenament de peste 10.000 de mostre de voce colectate în Israel.

Legătura dintre voce și sistemul nervos

În studiile anterioare, cercetătorii au identificat șase caracteristici care au fost puternic corelate cu problemele cardiace și cu CAD, în special. Pentru noul studiu, cercetătorii au combinat aceste caracteristici într-un singur scor, exprimat ca un număr între -1 și 1 pentru fiecare individ. O treime dintre pacienți au fost clasificați ca având un scor ridicat și două treimi au avut un scor scăzut.

Participanții la studiu au fost urmăriți timp de doi ani. Dintre cei cu un scor ridicat, 58,3% au vizitat spitalul pentru dureri în piept sau au suferit sindrom coronarian acut (un tip de problemă cardiacă majoră care include atacurile de cord), comparativ cu 30,6% dintre cei cu un scor scăzut al biomarkerilor vocii.

Oamenii de știință nu au ajuns la o concluzie cu privire la motivul pentru care anumite caracteristici ale vocii par să indice CAD, însă ei cred că sistemul nervos autonom ar putea juca un rol. Această parte a sistemului nervos reglează funcțiile corporale care nu se află sub control conștient, ceea ce include atât cutia vocală, cât și multe aspecte ale sistemului cardiovascular, cum ar fi ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Prin urmare, este posibil ca vocea să ofere indicii despre modul în care funcționează sistemul nervos autonom și, prin extensie, să ofere informații despre sănătatea cardiovasculară, au concluzionat cercetătorii de la Colegiul American de Cardiologie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Bărbatul care a primit transplantul experimental cu o inimă de porc a murit

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au observat o oază antică în formă de inimă

O bucată de ciment a fost găsită în inima unui bărbat. Cum a ajuns acolo

Americanii testează ”inima bionică”, pentru testarea valvelor cardiace artificiale

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase