Home » Știință » Consumul mare de cafea este legat de scăderea riscului de cancer de prostată

Consumul mare de cafea este legat de scăderea riscului de cancer de prostată

Consumul mare de cafea este legat de scăderea riscului de cancer de prostată
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 18.01.2021

Consumul mai multor căni de cafea în fiecare zi poate fi legat de un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de prostată, sugerează un studiu.

Fiecare ceașcă zilnică suplimentară a fost asociată cu o reducere a riscului cu aproape 1%, arată rezultatele cercetătorilor, publicate în revista online BMJ Open. Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer și a șasea cauză principală de deces prin cancer la bărbați. Aproape trei din patru cazuri apar în lumea dezvoltată. Începând cu anii 1970, noile cazuri de boală au crescut brusc în țările asiatice, inclusiv în Japonia, Singapore și China.

Consumul de cafea a fost legat de un risc relativ mai scăzut de cancer de ficat, intestin și sân, dar încă nu există dovezi concludente pentru rolul său potențial în reducerea riscului de cancer de prostată, informează Science Daily.

Oamenii de știință au pus la comun datele raportate cu privire la riscul de cancer de prostată asociat cu cel mai mare consum, comparativ cu cel mai mic consum de cafea. Cel mai ridicat nivel de consum a variat de la 2 la 9 sau mai multe căni pe zi; cel mai scăzut nivel a variat de la nici unul la mai puțin de 2 căni pe zi.

Ce au descoperit oamenii de știință despre consumul de cafea

Studiile incluse au fost realizate în America de Nord (7), Europa (7) și Japonia (2). Au inclus mai mult de 1 milion de bărbați (1.081.586) dintre care 57.732 au dezvoltat cancer de prostată. Tipul de cafea și metodele de preparare au variat între studii.

Proiectarea și metodele studiilor incluse au variat, de asemenea, astfel încât este necesară prudența în interpretarea constatărilor, susțin cei care le-au realizat. Cu toate acestea, există explicații biologice plauzibile pentru descoperirile lor, subliniază aceștia.

Ce beneficii ne aduce consumul de cafea

Cafeaua îmbunătățește metabolismul glucozei, are efecte antiinflamatorii și antioxidante și afectează nivelul hormonilor sexuali, toate acestea putând influența inițierea, dezvoltarea și progresia cancerului de prostată.

„Acest studiu sugerează că consumul crescut de cafea poate fi asociat cu un risc redus de cancer de prostată. Cercetări suplimentare sunt încă justificate pentru a explora mecanismele de bază și compușii activi din cafea.

În cazul în care asocierea se dovedește în continuare a fi un efect cauzal, bărbații ar putea fi încurajați sî crească nivelul consumului de cafea pentru a reduce riscul potențial de cancer de prostată”, au concluzionat oamenii de știință.

Vă invităm să citiți și:

10 lucruri mai puțin știute și, totodată, interesante despre cafea

Ce se întâmplă, de fapt, cu corpul uman dacă un dependent de cafea încetează subit să o mai consume

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zilnic 4 ceşti de cafea

Femeile care beau o anumită cantitate de cafea pe zi ar putea avea mai puţină grăsime corporală

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase