Home » Advertorial » Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale

Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale

Publicat: 23.12.2021
Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale
Credit foto: Tina Guina / Unsplash

În ziua de astăzi consumăm în mod normal un singur sortiment de cafea: Arabica. Un procent nu prea mare de utilizatori știu că există și o altă varietate foarte importantă de cafea boabe, numită Robusta. Dar practic nimeni nu știe că, pe lângă Arabica și Robusta, mai sunt produse și consumate și alte soiuri mai puțin obișnuite.

Știi cu adevărat câte tipuri de cafea boabe există în lume? Ei bine, în acest articol le vom enunța pe cele mai importante și îți vom explica, de asemenea, caracteristicile și diferențele lor.

Cafea boabe Arabica

Când vorbim despre care sunt tipurile de cafea boabe din lume, prima mențiune trebuie să fie întotdeauna Arabica. Nu este nevoie de introducere: boabele Arabica reprezintă aproape 60% din toată producția mondială și probabil vor fi cele pe care le-ai consumat și tu de-a lungul vieții.

Cafeaua Arabica este cultivată la altitudine în regiunile umede. Un arbore de cafea Arabica atinge rar doi metri înălțime, ceea ce poate fi de până la zece ori mai mic decât arborii de cafea din alte soiuri. Diferența de ușurință a recoltării este uriașă.

Există multe varietăți de cafea boabe Arabica, începând cu Tipica (care este considerată pionierul, originar din Etiopia) dar și cafeaua Bourbon, cafeaua Geisha, Pacamara.

Cum este cafeaua Arabica? Fără îndoială, dintre diferitele tipuri de cafea boabe, Arabica este cea mai delicată dintre toate și cea cu cel mai mare număr de nuanțe. În mod ideal, bobul de arabica ar trebui să aibă mult corp și nu o aciditate excesivă, dar trebuie avut în vedere că este cultivat în multe părți ale lumii, iar aromele sale pot varia foarte mult în funcție de proveniență. Acest soi este perfect pentru a face o cafea boabe Lavazza la espressor.

Cafea boabe Robusta

Robusta este o varietate de cafea destul de diferită de Arabica și, în mod normal, considerată „mai de calitate inferioară” decât aceasta. Adevărul este că este un bob cu o aromă mult mai puțin delicată, mai puternică și, bineînțeles, cu mai multă cofeină. Din boabele de cafea Robusta poți avea până la de două ori mai multă cofeină decât cu Arabica. În prezent, cota sa de piață cuprinde aproape 40% din producția mondială.

Cum este cafeaua Robusta? Cafeaua Robusta este mai puțin aromată, mai puternică și mai amară decât Arabica. Și mai presus de toate, are mai multă cofeină. De asemenea, facilitează apariția cremei deasupra espressoului. Acest lucru face ca varietatea robusta să fie folosită, în proporții diferite, în amestecuri de cafea sau amestecuri pentru a obține profile noi și variate în fiecare ceașcă.

Cafea boabe Liberica

Ajungem la o varietate mult mai puțin cunoscută, respectiv cafeaua Liberica. Aceasta este cafeaua descoperită inițial în Liberia (de unde și numele), dar este cultivată în diferite regiuni din Africa de Vest.

În prezent, cafeaua Liberica este foarte greu de găsit și produs, dar este un soi care se poate lăuda cu o mare importanță istorică. La începutul anilor 1980, o mare parte a producției mondiale de Arabica a fost afectată de boala ruginii, cufundând sectorul cafelei într-o criză globală.

Soluția? Ei bine, în multe zone au decis să înlocuiască culturile de Arabica cu cele de Liberica, mult mai rezistente la aceste boli. Și acea inițiativă a servit la atenuarea unei mari probleme, deși, evident, calitatea cafelei nu era aceeași.

Cum este cafeaua Liberica? Liberica, la fel ca și Robusta, este un bob cu caracteristici intense și mai puțin delicată. Sunt oameni care spun chiar că „nu are gust de cafea”, deși în realitate ceea ce se întâmplă este că are note foarte diferite de cele cu care suntem obișnuiți.

Cafea boabe Excelsa

Dintre cele patru varietăți de boabe de cafea care există în lume, cafeaua Excelsa este poate cea mai necunoscută. Și are și o istorie curioasă: din 2006, boabele Excelsa sunt clasificate ca o variantă sau familie a soiului Liberica, deși până atunci a fost considerat un soi independent.

Ei bine, din acest motiv și pentru că ambele sunt destul de diferite ca gust, fapt care determină mulți utilizatori și experți din sector să continue să le considere specii diferite, deși din punct de vedere tehnic (din 2006) nu sunt.

Cum este cafeaua Excelsa? În ciuda faptului că are un aspect similar și împărtășește anumite asemănări geografice cu Liberica, aromele și calitățile sale nu ar putea fi mai diferite. Excelsa are o aromă destul de fructată și dulce, dar apoi pe fundal lasă și note foarte întunecate, cu adevărat prăjite.

Cele mai noi articole
Epidemia de variola maimuţei, „cea mai mare din istorie” în Europa
Epidemia de variola maimuţei, „cea mai mare din istorie” în Europa
Românii aleg Germania pentru vacanțele urbane, deși țara este pioniera vacanțelor în natură
Românii aleg Germania pentru vacanțele urbane, deși țara este pioniera vacanțelor în natură
Minciuna nu-ți va lungi nasul, dar îți va consuma din resursele creierului
Minciuna nu-ți va lungi nasul, dar îți va consuma din resursele creierului
Câți oameni a ucis Stalin? Câteva amănunte despre politicile macabre ale dictatorului
Câți oameni a ucis Stalin? Câteva amănunte despre politicile macabre ale dictatorului
Marius Tucă Show începe luni, 23 mai, de la ora 19.30, live pe gandul.ro
Marius Tucă Show începe luni, 23 mai, de la ora 19.30, live pe gandul.ro
Proiectul Ouija al DARPA va studia semnalele radio din atmosfera Pământului
Proiectul Ouija al DARPA va studia semnalele radio din atmosfera Pământului
Rasa umană, prezisă de inteligența artificială pe baza radiografiilor. De ce îi neliniștește asta pe cercetători?
Rasa umană, prezisă de inteligența artificială pe baza radiografiilor. De ce îi neliniștește asta pe cercetători?
Patru mari recorduri climatice au fost doborâte în 2021, indică un nou raport global îngrijorător
Patru mari recorduri climatice au fost doborâte în 2021, indică un nou raport global îngrijorător
Copacii din pădurile tropicale au început să moară mai repede încă din 1980
Copacii din pădurile tropicale au început să moară mai repede încă din 1980
Afecțiunea neurologică care îi face pe oameni să spună glume nepotrivite
Afecțiunea neurologică care îi face pe oameni să spună glume nepotrivite
Alimentele ultra-procesate și carnea roșie, asociate cu o mortalitate mai mare, conform unui nou studiu
Alimentele ultra-procesate și carnea roșie, asociate cu o mortalitate mai mare, conform unui nou studiu
Ce diferențe pot apărea în cazul gemenilor separați? Un caz i-a uimit pe cercetători
Ce diferențe pot apărea în cazul gemenilor separați? Un caz i-a uimit pe cercetători
Oamenii de știință au modificat genetic hamsterii pentru a-i transforma în „monștri agresivi“
Oamenii de știință au modificat genetic hamsterii pentru a-i transforma în „monștri agresivi“
Cum a transformat dieta câinele străvechi în cel mai bun prieten al omului?
Cum a transformat dieta câinele străvechi în cel mai bun prieten al omului?
Galaxia, transformată în „telescop cosmic” pentru a studia inima Universului tânăr
Galaxia, transformată în „telescop cosmic” pentru a studia inima Universului tânăr
„Nu mai rupeți plantele în formă de penis!”, imploră Ministerul Mediului din Cambodgia
„Nu mai rupeți plantele în formă de penis!”, imploră Ministerul Mediului din Cambodgia
Un start-up vrea să combată emisiile de carbon cu vodcă. Care este conceptul?
Un start-up vrea să combată emisiile de carbon cu vodcă. Care este conceptul?
Elon Musk, surprins în timp ce folosea scutul termic de la Starship drept farfurie pentru gustări
Elon Musk, surprins în timp ce folosea scutul termic de la Starship drept farfurie pentru gustări