Home » Advertorial » Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale

Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale

Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale
Credit foto: Tina Guina / Unsplash
Publicat: 23.12.2021

În ziua de astăzi consumăm în mod normal un singur sortiment de cafea: Arabica. Un procent nu prea mare de utilizatori știu că există și o altă varietate foarte importantă de cafea boabe, numită Robusta. Dar practic nimeni nu știe că, pe lângă Arabica și Robusta, mai sunt produse și consumate și alte soiuri mai puțin obișnuite.

Știi cu adevărat câte tipuri de cafea boabe există în lume? Ei bine, în acest articol le vom enunța pe cele mai importante și îți vom explica, de asemenea, caracteristicile și diferențele lor.

Cafea boabe Arabica

Când vorbim despre care sunt tipurile de cafea boabe din lume, prima mențiune trebuie să fie întotdeauna Arabica. Nu este nevoie de introducere: boabele Arabica reprezintă aproape 60% din toată producția mondială și probabil vor fi cele pe care le-ai consumat și tu de-a lungul vieții.

Cafeaua Arabica este cultivată la altitudine în regiunile umede. Un arbore de cafea Arabica atinge rar doi metri înălțime, ceea ce poate fi de până la zece ori mai mic decât arborii de cafea din alte soiuri. Diferența de ușurință a recoltării este uriașă.

Există multe varietăți de cafea boabe Arabica, începând cu Tipica (care este considerată pionierul, originar din Etiopia) dar și cafeaua Bourbon, cafeaua Geisha, Pacamara.

Cum este cafeaua Arabica? Fără îndoială, dintre diferitele tipuri de cafea boabe, Arabica este cea mai delicată dintre toate și cea cu cel mai mare număr de nuanțe. În mod ideal, bobul de arabica ar trebui să aibă mult corp și nu o aciditate excesivă, dar trebuie avut în vedere că este cultivat în multe părți ale lumii, iar aromele sale pot varia foarte mult în funcție de proveniență. Acest soi este perfect pentru a face o cafea boabe Lavazza la espressor.

Cafea boabe Robusta

Robusta este o varietate de cafea destul de diferită de Arabica și, în mod normal, considerată „mai de calitate inferioară” decât aceasta. Adevărul este că este un bob cu o aromă mult mai puțin delicată, mai puternică și, bineînțeles, cu mai multă cofeină. Din boabele de cafea Robusta poți avea până la de două ori mai multă cofeină decât cu Arabica. În prezent, cota sa de piață cuprinde aproape 40% din producția mondială.

Cum este cafeaua Robusta? Cafeaua Robusta este mai puțin aromată, mai puternică și mai amară decât Arabica. Și mai presus de toate, are mai multă cofeină. De asemenea, facilitează apariția cremei deasupra espressoului. Acest lucru face ca varietatea robusta să fie folosită, în proporții diferite, în amestecuri de cafea sau amestecuri pentru a obține profile noi și variate în fiecare ceașcă.

Cafea boabe Liberica

Ajungem la o varietate mult mai puțin cunoscută, respectiv cafeaua Liberica. Aceasta este cafeaua descoperită inițial în Liberia (de unde și numele), dar este cultivată în diferite regiuni din Africa de Vest.

În prezent, cafeaua Liberica este foarte greu de găsit și produs, dar este un soi care se poate lăuda cu o mare importanță istorică. La începutul anilor 1980, o mare parte a producției mondiale de Arabica a fost afectată de boala ruginii, cufundând sectorul cafelei într-o criză globală.

Soluția? Ei bine, în multe zone au decis să înlocuiască culturile de Arabica cu cele de Liberica, mult mai rezistente la aceste boli. Și acea inițiativă a servit la atenuarea unei mari probleme, deși, evident, calitatea cafelei nu era aceeași.

Cum este cafeaua Liberica? Liberica, la fel ca și Robusta, este un bob cu caracteristici intense și mai puțin delicată. Sunt oameni care spun chiar că „nu are gust de cafea”, deși în realitate ceea ce se întâmplă este că are note foarte diferite de cele cu care suntem obișnuiți.

Cafea boabe Excelsa

Dintre cele patru varietăți de boabe de cafea care există în lume, cafeaua Excelsa este poate cea mai necunoscută. Și are și o istorie curioasă: din 2006, boabele Excelsa sunt clasificate ca o variantă sau familie a soiului Liberica, deși până atunci a fost considerat un soi independent.

Ei bine, din acest motiv și pentru că ambele sunt destul de diferite ca gust, fapt care determină mulți utilizatori și experți din sector să continue să le considere specii diferite, deși din punct de vedere tehnic (din 2006) nu sunt.

Cum este cafeaua Excelsa? În ciuda faptului că are un aspect similar și împărtășește anumite asemănări geografice cu Liberica, aromele și calitățile sale nu ar putea fi mai diferite. Excelsa are o aromă destul de fructată și dulce, dar apoi pe fundal lasă și note foarte întunecate, cu adevărat prăjite.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase