Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit o modalitate de a declanșa visele lucide. Cum funcționează?

Oamenii de știință au descoperit o modalitate de a declanșa visele lucide. Cum funcționează?

Publicat: 23.04.2022
Oamenii de știință au descoperit o modalitate de a declanșa visele lucide. Cum funcționează?
Sursa foto: Shutterstock

Aproximativ jumătate dintre oameni experimentează vreodată vise lucide în viață, iar eforturile de a declanșa fenomenul au dat rezultate mixte. Dar un studiu a dezvăluit una dintre cele mai eficiente modalități de a induce visul lucid de până acum.

Pornind de la propriile lor cercetări anterioare, cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison și de la Lucidity Institute din Hawaii au dorit să investigheze modul în care substanțele chimice numite inhibitori ai acetilcolinesterazei (AChEls) ar putea promova visul lucid.

Se crede că neurotransmițătorul acetilcolină ajută la modularea somnului REM, iar AChEls ajută acest compus să se adune în creier prin inhibarea unei enzime (numită acetilcolinesterază) care inactivează acetilcolina.

Legătura dintre visele lucide și conștiință

Un medicament utilizat în mod obișnuit pentru a trata declinul memoriei în boala Alzheimer – cunoscut sub numele de galantamină – este un AChEI cu acțiune rapidă și cu efecte secundare ușoare, astfel încât cercetătorii au recrutat 121 de participanți pentru a vedea ce efect are medicamentul asupra capacității lor de a avea și de a-și aminti visele lucide.

Pe parcursul a trei nopți consecutive, participanții au luat doze din ce în ce mai mari de medicament, începând cu un placebo, apoi 4 mg, apoi 8 mg în ultima noapte.

În fiecare noapte, participanții s-au trezit la 4,5 ore după ce s-au culcat, și-au exersat tehnici de inducere a viselor, și-au ingerat capsulele și s-au întors la somn.

Combinația dintre tehnica de inducție combinată cu medicamentul pentru Alzheimer pare să ajute într-adevăr la declanșarea viselor lucide, iar doza mai mare a oferit un rezultat mai puternic.

Doar jumătate dintre oameni experimentează vise lucide în viață

„Acest protocol combinat a dus la un total de 69 din 121 de participanți (57%) care au avut cu succes un vis lucid în cel puțin una din două nopți cu o doză activă de galantamină”, au scris cercetătorii în lucrarea lor, potrivit ScienceAlert.

„Acest protocol este una dintre cele mai eficiente metode de inducere a viselor lucide cunoscute până în prezent și este promițător pentru a face visul lucid accesibil pentru o populație mai largă.”

Cercetarea ar putea ajuta, de asemenea, să explice legăturile dintre visele lucide și conștiență și să ajute oamenii să își confrunte temerile și să proceseze traumele în timp ce dorm în siguranță.

Descoperirile au fost raportate în PLOS One.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O femeie susține că o companie producătoare de bere i-ar fi injectat reclame în vise

Cum ne afectează hormonul fericirii visele?

Poți simți durerea în vise?

Oamenii de știință au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce dorm și visează

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase