Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Poți simți durerea în vise?

Poți simți durerea în vise?

Poți simți durerea în vise?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 19.12.2021

Visele pot fi confuze, de la intrigi bizare la personaje fără sens și experiențe și senzații confuze. Se pot derula situații dramatice și aparent dureroase, dar cât de mult din asta trăim cu adevărat? Dacă țipăm de durere când suntem striviți de un copac într-un coșmar, simțim asta? Putem simți durerea în vise?

Subiectul este unul complex, cu o serie de studii interesante în jurul lui, scrie IFL Science.

Consensul general: Da, poți simți durerea în vise, dar dacă acea durere este declanșată de vis sau de ceva ce se întâmplă fizic în corpul tău este un fapt neurologic necunoscut.

Poți simți durerea în vise? Durerea reală versus cea visată

Unul dintre motivele pentru care poți simți durere în vise este ceva dureros care se întâmplă în viața reală: de exemplu, dacă o viespe ar decide să te înțepe atunci când dormi.

Acest tip de durere în vise a fost explorat într-o lucrare din 1993 în care niște manșete de tensiune arterială au fost folosite pentru a provoca durerea în timp ce participanții se aflau în stadiul de mișcare rapidă a ochilor (REM) al somnului.

Durerea experimentată de participanții a imitat durerea din viața reală care a fost provocată de manșetă în timp ce se strângea.

În mod interesant, tema viselor tindea să se concentreze în jurul acestei dureri, visătorii raportând sentimente de furie și acțiuni repetitive menite să atenueze durerea. Un participant cu o problemă de lungă durată la genunchi a raportat, de asemenea, o durere mai mare în vise, în comparație cu ceilalți participanți.

Este durerea din vise reală?

Durerea visată diferă de durerea „adevărată” prin faptul că sursa ei este conținutul visului, mai degrabă decât un stimul din viața reală.

De exemplu, cineva ar putea visa că este torturat într-un mod în care nu a fost niciodată în viața reală. Trauma visată, totuși, încă se înregistrează ca durere în acel moment, probabil inspirată de percepțiile învățate ale situațiilor dureroase. Durerea visată de obicei dispare de îndată ce visătorul se trezește.

„Aș susține că până și durerea reală este doar în capul tău”, a spus Erin Wamsley, profesor asistent de psihologie la Universitatea Furman din Carolina de Sud. Durerea este, într-un fel, o experiență mentală. Adică atunci când ne rănim, durerea este procesată mai degrabă în creierul nostru decât în ​​partea afectată a corpului.

Durerea în creier se prezintă ca o activare în zonele legate de durere ale cortexului cerebral, declanșată de informațiile de la receptorii durerii din sistemul nervos periferic. Când durerea visată apare în vise, probabil că creierul tău nu primește mesaje de durere din părți ale corpului tău, ci se inspiră din amintirile durerii din trecut.

Sunt unii oameni mai predispuși să simtă durerea în vise decât alții?

Când vine vorba de probabilitatea de a avea probleme pe timp de noapte, starea ta generală de sănătate pare să joace un rol în frecvența și natura durerii pe care o poți simți în vise. Un studiu din 2017 a constatat că durerea în vise apare în aproximativ 1% din visele oamenilor sănătoși și la 30% dintre cei cu durere acută și severă.

„La pacienți, visele dureroase pot fi instigate de durere reală, în timp ce pentru persoanele sănătoase visele dureroase pot fi amintiri dureroase (durere experimentată de sine și/sau văzând persoane aflate în durere)”, au scris autorii studiului.

„Cercetările viitoare ar trebui să clarifice modul în care durerea este procesată în timpul somnului. Deoarece pacienții cu durere cronică experimentează vise negative, va fi benefic să întrebăm pacienții cu durere cronică despre visele lor și, dacă este necesar, să le oferim opțiuni de tratament specifice, cum ar fi tratamentul de exersare a viselor”, au adăugat cercetătorii.

În concluzie: poți simți durerea în vise? Da, dar starea ta de sănătate atunci când ești treaz probabil că prezice dacă este durere „reală” sau „visată”.

Vă recomandăm să citiți și:

Vaccinul anti-HPV reduce rata cancerului de col uterin cu până la 87% – studiu

Glicerina este sigură și eficientă în tratarea psoriazisului. Are un singur efect secundar

Cercetătorii israelieni au descoperit posibila cauză a bolii Alzheimer

Speranță de viață prelungită cu 23% pentru șoarecii modificați genetic. Tratamentul ar putea fi folosit în viitor și la oameni

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase