Home » Știință » Eta Aquaridele își ating punctul maxim. Cum și când poate fi văzută „ploaia de meteori”?

Eta Aquaridele își ating punctul maxim. Cum și când poate fi văzută „ploaia de meteori”?

Eta Aquaridele își ating punctul maxim. Cum și când poate fi văzută „ploaia de meteori”?
Sursa foto: NASA/Bill Dunford
Publicat: 05.05.2022

Persoanele matinale vor putea observa până la 30 de meteori pe oră (atât timp cât permit și condițiile meteorologice) pentru că Eta Aquaridele își vor atinge punctul maxim în noaptea dintre 5 și 6 mai.

Ploaia de meteori Eta Aquaride, care provine de la cometa Halley (1P/Halley) și este vizibilă în constelația sudică Vărsătorul, va fi cel mai vizibilă în jurul orei 03:00 dimineața (ora locală), imediat după ce Luna apune și cerul nopții devine mai întunecat.

Deși Eta Aquaridele sunt cel mai vizibile din emisfera sudică sau aproape de linia ecuatorului, asta nu înseamnă că locuitorii din emisfera nordică nu vor putea observa spectacolul ceresc, a explicat Bill Cooke, coordonatorul Meteoroid Environment Office din cadrul NASA, de la Centrul Marshall pentru Zbor Spațial din Alabama.

Eta Aquaridele provin de la cometa Halley

„Va fi interesant de văzut dacă ratele sunt mai scăzute anul acesta sau dacă vom observa o creștere a numărului”, a precizat Cooke într-un comunicat NASA.

Eta Aquaridele își ating punctul maxim în noaptea dintre 5 și 6 mai 2022, însă meteorii vor mai putea fi văzuți până în data de 27 mai 2022, chiar înainte de răsăritul soarelui.

Sursa foto: NASA Meteoroid Environment Office

Există mereu o anumită incertitudine în prezicerea meteorilor pentru că aceștia provin dintr-un flux de reziduuri lăsate în urma unui obiect ceresc, de obicei fiind vorba de o cometă. Cometa Halley trece prin Sistemul Solar o dată la fiecare 75 sau 76 de ani, însă rămășițele lăsate în urmă de aceasta persistă.

Eta Aquaridele sunt cunoscute pentru viteze uimitoare

Aceste reziduuri își schimbă direcția de-a lungul anilor din cauza influențelor gravitaționale ale planetelor, fapt ce înseamnă că Pământul ar putea trece prin mai mulți sau mai puțini meteori într-un anumit an, în funcție de cât de gros este stratul de reziduuri în zona noastră orbitală.

„Stelele căzătoare”, așa cum sunt uneori numite, sunt complet inofensive, având în vedere că au loc la mare înălțime în atmosferă. Atunci când mai citim despre meteoriți care ajung pe sol, aceștia provin de la roci spațiale mult mai mari care au tendința să fie asociate cu „mingi de foc”, potrivit Space.

Totodată, Eta Aquaridele sunt cunoscute pentru viteze uimitoare pe care le pot atinge atunci când trec prin atmosferă, uneori ajungând chiar și la 66 kilometri pe secundă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Impactul masiv al unui meteorit a creat cea mai fierbinte rocă din mantaua Pământului

Conjuncția dintre Venus și Jupiter, un eveniment astronomic pe care nu trebuie să îl ratăm

Calendar astronomic 2022. Fenomenele astronomice cele mai importante ale anului

Meteoriții care au contribuit la apariția Pământului s-ar fi format în afara Sistemului Solar

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase