Home » Știință » Un studiu important a descoperit că produsele lactate pot favoriza creșterea riscului de cancer

Un studiu important a descoperit că produsele lactate pot favoriza creșterea riscului de cancer

Publicat: 11.05.2022

Potrivit unui studiu major care a investigat consumul de produse lactate și riscul de cancer la adulții chinezi, un aport mai mare de produse lactate a fost asociat cu riscuri mai mari de cancer de ficat și de cancer de sân la femei.

Dovezile generale de până acum privind influența consumului de lactate asupra riscului de cancer nu au fost consistente. Studiile efectuate pe populațiile occidentale indică faptul că produsele lactate pot fi asociate cu un risc mai mic de cancer colorectal și cu un risc mai mare de cancer de prostată, dar nu au găsit nicio legătură clară în cazul cancerului de sân sau al altor tipuri de cancer.

Aceste rezultate, însă, ar putea să nu fie aceleași pentru populațiile non-occidentale, unde cantitățile și tipurile de consum de produse lactate și capacitatea de a metaboliza produsele lactate sunt foarte diferite.

De exemplu, în China se consumă foarte puțin brânză și unt, iar consumul de lapte și iaurt este, de asemenea, mult mai mic decât în rândul populațiilor occidentale. În plus, majoritatea adulților chinezi nu pot metaboliza în mod corespunzător produsele lactate din cauza lipsei lactazei, o enzimă esențială pentru descompunerea lactozei, zahărul din lapte.

Chinezii nu pot metaboliza în mod corespunzător produsele lactate

Pentru a stabili dacă produsele lactate afectează în mod diferit riscul de cancer la chinezi, cercetătorii de la Oxford Population Health, de la Universitatea din Peking și de la Academia Chineză de Științe Medicale din Beijing au publicat rezultatele unui nou studiu la scară largă în BMC Medicine. Acesta a colectat date de la peste 510.000 de participanți la studiul China Kadoorie Biobank Study.

Participanții (59% femei, 41% bărbați), care proveneau din zece regiuni diverse din punct de vedere geografic din China și s-au alăturat studiului între 2004 și 2008, nu aveau antecedente de cancer. În momentul recrutării, fiecare participant (cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani) a completat un chestionar privind frecvența de consum a unor produse alimentare, inclusiv produse lactate.

Cercetătorii au clasificat participanții în trei grupe: consumatori obișnuiți de produse lactate (cel puțin o dată pe săptămână), consumatori lunari de produse lactate și persoane care nu au consumat niciodată sau rar produse lactate (non-consumatori).

Participanții au fost urmăriți în medie timp de aproximativ 11 ani, iar cercetătorii au folosit date din registrele naționale de cancer și de decese, precum și din registrele de asigurări de sănătate pentru a identifica noile diagnostice de cancer. Au fost incluse atât evenimentele fatale, cât și cele non-fatale.

Riscuri mai mari de a dezvolta cancer de ficat și de sân

Analizele au luat în considerare o serie de alți factori care pot afecta riscul de cancer, inclusiv vârsta, sexul, regiunea, istoricul familial, statutul socio-economic (adică educația și venitul), factorii legați de stilul de viață (consumul de alcool, fumatul, activitatea fizică și consumul de fructe proaspete), indicele de masă corporală, infecția cronică cu virusul hepatitei B (pentru cancerul de ficat) și factorii reproductivi feminini (pentru cancerul de sân).

În general, aproximativ o cincime (20%) dintre participanți au consumat produse lactate în mod regulat (în principal lapte), 11% au consumat produse lactate lunar, iar 69% au fost non-consumatori.

În timpul perioadei de studiu au fost înregistrate 29.277 de cazuri noi de cancer, cea mai mare rată fiind pentru cancerul pulmonar (6.282 de cazuri), urmat de cancerul de sân la femei (2.582 de cazuri), de stomac (3.577 de cazuri), colorectal (3.350 de cazuri) și de ficat (3.191 de cazuri).

Persoanele care au consumat în mod regulat produse lactate au avut riscuri semnificativ mai mari de a dezvolta cancer de ficat și de sân. Pentru fiecare consum de 50g/zi, riscul a crescut cu 12% și, respectiv, 17%. Nu a existat nicio asociere între consumul de lactate și cancerul colorectal, cancerul de prostată sau orice alt tip de cancer investigat.

Cele mai frecvente tipuri de cancer în China

Atât cancerul de ficat, cât și cel de sân se numără printre cele mai frecvente tipuri de cancer în China, reprezentând aproximativ 393.000 și, respectiv, 368.000 de cazuri noi de cancer în fiecare an. Deși rezultatele acestui studiu nu dovedesc o cauzalitate, există mai multe mecanisme biologice plauzibile care pot explica aceste asocieri, potrivit cercetătorilor.

Un consum mai mare de lactate, de exemplu, poate crește nivelul factorului de creștere asemănător insulinei-I (IGF-I), care promovează proliferarea celulară și a fost asociat cu riscuri mai mari pentru mai multe tipuri de cancer. Potențial, hormonii sexuali feminini prezenți în laptele de vacă (cum ar fi estrogenul și progesteronul) pot avea un rol în creșterea riscului de cancer de sân, în timp ce acizii saturați din produsele lactate pot crește riscul de cancer de ficat.

„În timp ce rezultatele noastre sugerează că ar putea exista o legătură directă între consumul regulat de lactate și anumite tipuri de cancer, este important să fim conștienți de faptul că produsele lactate sunt o sursă de proteine, vitamine și minerale. Nu ar fi prudent să se reducă consumul de lactate fără a se asigura un aport adecvat de proteine, vitamine și minerale din alte surse”, a declarat profesorul Huaidong Du, cercetător principal la Oxford Population Health și unul dintre co-autorii studiului, potrivit SciTechDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cât va ajunge să valoreze piața produselor alternative la carne, lactate sau peşte în 2035

De ce nu este bine să elimini carnea şi lactatele din dietă dacă eşti diagnosticat cu cancer

Evitarea produselor lactate pot fi periculoasă pentru sănătate

Studiul care contrazice vechile sfaturi despre dietă. De ce este bine să mâncăm lactate bogate în grăsimi saturate?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase