Home » Știință » Un nou tratament cu ultrasunete poate ajuta la regresia cancerului de ficat

Un nou tratament cu ultrasunete poate ajuta la regresia cancerului de ficat

Un nou tratament cu ultrasunete poate ajuta la regresia cancerului de ficat
Credit Foto: Pixabay
Publicat: 29.04.2022

La șobolanii afectați de cancerul de ficat s-a putut observa eficiența unui nou tratament non-invaziv. Folosindu-se ultrasunete, specialiștii au putut anihila aproape 75% din volumul tumorei. Tratamentul are și efectul de a determina sistemul imunitar al șobolanilor să se activeze și să „curețe” restul. 

La 80% dintre animale, cancerul părea să fie eliminat, fără nici un semn de metastază în următoarele trei luni – timpul în care au fost monitorizați. Tratamentul, care poartă denumirea de histotripsie – este în prezent testat în vederea aplicării acestuia la pacienții umani suferinzi de această boală, indică Science Alert.

„Tratamentul este o opțiune promițătoare care poate depăși limitările mijloacelor și metodelor existente în prezent, este mai sigur decât procedurile mecanice tradiționale și pe deasupra este non-invaziv”, a spus inginerul bio-medical Tejaswi Worlikar de la Universitatea din Michigan, Statele Unite.

„Sperăm ca cele învățate din acest studiu să dezvolte și motiveze investigațiile histotripsice preclinice viitoare și să se ajungă în punctul în care acest tratament să fie standardul pentru tratarea cancerului de ficat”, a mai completat acesta.

O nouă modalitate de tratare a cancerului de ficat

Dezvoltat și patentat la Universitatea din Michigan, tratamentul pare să ofere speranță pentru cei aflați în ultimele faze ale acestui tip de cancer: rata de supraviețuire de cinci ani pentru pacienții cu cancer la ficat este în prezent de 18% în Statele Unite. Tehnica implică un traductor cu ultrasunete, nu pentru a scana structura internă pentru imagistică, ci pentru a distruge fizic celulele canceroase.

Valuri de ultrasunete sunt direcționate în zona de tratare. Vibrațiile generează mici bule în țesuturile afectate, iar când aceste bule explodează, distrug și o parte a cancerului. Nu este mereu posibil de țintit întreaga tumoră. Felul în care aceasta este poziționată, mărimea și faza de dezvoltare pot influența dacă este sigur sau nu să se folosească acest tratament.

Dar chiar și tratarea parțială în acest fel poate duce la o regresie de 81%, cum s-a observat la șobolani. „Traductorul nostru, proiectat și construit la Universitatea Michigan, livrează pulsuri ultrasonice cu lungimi de micro-secunde și cu amplitudine înaltă pentru a ținti tumoarea în sensul dezintegrării acesteia”, a spus Zhen Xu, inginer bio-medical la Universitate. „Chiar dacă nu atacăm întreaga zonă, putem determina regresia cancerului, dar și să reducem riscul de metastază”.

Teste de laborator

Pentru acest studiu au fost folosiți 22 de șobolani de laborator ce aveau cancer la ficat. Jumătate au fost lăsați ca grup de control, în vreme ce ceilalți 11 au fost tratați folosindu-se această nouă modalitate de tratament, concentrându-se asupra a 50, respectiv 70% din volumul total al zonei afectate. Pentru un număr suplimentar de trei șobolani, zona a fost redusă la 25%.

În urma tratamentului animalele au fost eutanasiate și disecate pentru a determina succesul tratamentului. Cercetătorii au căutat semne ale progresiei, metastazei sau ale semnalelor imune. Prognoza pentru grupul de control a fost una groaznică. Toți 11 prezentau semne de progresie a cancerului și metastază. În trei săptămâni, tumoarea a atins mărimea maximă permisă de protocoalele etice, iar animalele au fost eutanasiate.

Un tratament non-invaziv pentru cancerul de ficat

În ceea ce privește șobolanii din celălalt grup, lucrurile au stat mult mai bine. Nu doar că tratamentul a decurs fără efecte secundare sau complicații pentru majoritatea șobolanilor, cu nouă dintre aceștia au prezentat semne de regresie.

„Acest studiu demonstrează potențialul histotripsiei pentru eliminarea non-invazivă a cancerului, prevenirea progresiei locale a celulelor canceroase, dar și a metastazei. Chiar și cu eliminarea parțială, regresia locală a tumorei a fost observată la nouă dintre șobolani, fără recurență sau metastază, la 12 săptămâni de la finalizarea studiului”, mai spun cercetătorii.

Vă mai recomandăm și:

Peste 100 de absolvenți de la același liceu, diagnosticați cu forme rare de cancer

O bătrână din Iași și-a recăpătat vederea după ce i-a fost extrasă o tumoră gigant

Un robot a extirpat o tumoră renală din corpul unei fetițe de 4 ani

Salata modificată genetic poate contribui la regenerarea osoasă în spațiu. Ce spun specialiștii?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase