Home » Știință » „Exploatați deșeurile electronice, nu resursele Pământului”, recomandă oamenii de știință

„Exploatați deșeurile electronice, nu resursele Pământului”, recomandă oamenii de știință

Publicat: 11.05.2022
„Exploatați deșeurile electronice, nu resursele Pământului”, recomandă oamenii de știință
Foto: John Cameron/ Unsplash

Reciclarea deșeurilor electronice trebuie intensificată de urgență, deoarece exploatarea Pământului pentru metale prețioase pentru a face noi gadgeturi este nesustenabilă, spun oamenii de știință.

Un studiu a estimat că muntele de electronice aruncate din lume, doar în 2021, a cântărit 57 de milioane de tone.

Societatea Regală de Chimie (RSC) din Regatul Unit spune că acum trebuie să existe un efort global pentru a extrage materialele necesare prin reciclarea deșeurilor electronice, mai degrabă decât prin a exploata Pământul.

Conflictele globale reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru lanțurile de aprovizionare pentru metale prețioase.

Reciclarea deșeurilor electronice ar putea duce la dispozitive sustenabile

RSC derulează o campanie pentru a atrage atenția asupra nesustenabilității de a continua exploatarea tuturor elementelor prețioase utilizate în tehnologia de consum.

Aceasta subliniază că tulburările geopolitice, inclusiv războiul din Ucraina, au cauzat creșteri uriașe ale prețului materialelor precum nichelul, un element cheie în bateriile vehiculelor electrice.

Această volatilitate pe piața elementelor provoacă „haos în lanțurile de aprovizionare” care alimentează producția de electronice. Combinat cu creșterea cererii, acest lucru a făcut ca prețul litiului, o altă componentă importantă în tehnologia bateriilor, să crească cu aproape 500% între 2021 și 2022.

Alte elemente cheie pur și simplu se epuizează.

„Obișnuințele noastre de consum de tehnologie rămân extrem de nesustenabile și ne-au expus riscului de a epuiza elementele brute de care avem nevoie”, a spus profesorul Tom Welton, președintele Societății Regale de Chimie, adăugând că aceste obiceiuri „continuă să exacerbeze daunele mediului”.

Elemente din telefoanele inteligente care s-ar putea epuiza în următorul secol:

  • Galiu: Folosit în termometre medicale, LED-uri, panouri solare, telescoape; are și posibile proprietăți împotriva cancerului
  • Arsenic: Folosit în artificii; conservant al lemnului.
  • Argintiu: Folosit în oglinzi, lentile reactive care se întunecă la lumina soarelui, îmbrăcăminte antibacteriană și mănuși pentru utilizare cu ecrane tactile.
  • Indiu: Folosit în tranzistoare, microcipuri, sisteme de sprinklere de incendiu, ca acoperire pentru rulmenții din mașinile de Formula 1 și pentru panourile solare.
  • Ytriu: Folosit în LED-urile albe, lentile de camere și pentru a trata unele tipuri de cancer.
  • Tantal: Folosit în implanturi chirurgicale, electrozi pentru lumini de neon, pale de turbine, duze de rachetă și capace pentru aeronave supersonice, aparate auditive și stimulatoare cardiace.

O cantitate uriașă de deșeuri electronice

În tot acest timp, cantitatea de deșeuri electronice generate crește cu aproximativ două milioane de tone în fiecare an. Mai puțin de 20% este colectat și reciclat.

„Avem nevoie ca guvernele să revizuiască infrastructura de reciclare și companiile de tehnologie să investească într-o producție mai durabilă”, a spus profesorul Welton, citat de BBC.

Noile cercetări efectuate de RSC au relevat, de asemenea, o cerere în creștere din partea consumatorilor pentru o tehnologie mai durabilă. Într-un sondaj online efectuat pe 10.000 de oameni din 10 țări, 60% au spus că ar fi mai probabil să treacă la un rival al mărcii lor preferate dacă ar ști că produsul a fost realizat într-un mod durabil.

Oamenii au puține posibilități reale de a recicla

Sondajul a mai sugerat că oamenii nu știau cum să facă față propriilor deșeuri electronice. Mulți respondenți au spus că sunt îngrijorați de efectul asupra mediului al dispozitivelor nefolosite pe care le au în casele lor, dar nu știu ce să facă cu ele sau sunt îngrijorați de securitatea programelor de reciclare.

Elizabeth Ratcliffe, de la Societatea Regală de Chimie, a declarat că mulți dintre noi „stocăm fără să vrem metale prețioase în casele noastre”, în telefoane vechi și computere depășite.

„Producătorii și comercianții cu amănuntul trebuie să își asume mai multă responsabilitate. Cum ar fi programele de ‘recuperare’, ceea ce înseamnă că oamenii își pot returna electronicele unui comerciant și pot fi siguri că vor fi reciclate în siguranță”, a spus Ratcliffe.

Reciclarea deșeurilor electronice necesită un efort comun

„Toată această volatilitate în lanțurile de aprovizionare doar întărește faptul că avem nevoie de o economie circulară pentru aceste materiale. În acest moment, doar le extragem din pământ în mod constant”, continuă ea.

Societatea speră să-i încurajeze pe oameni să ducă dispozitivele vechi și nedorite la centrele de reciclare, mai degrabă decât să le bage în sertare și să uite de ele. Societatea îi îndrumă pe consumatorii din Marea Britanie către resurse online unde pot găsi cel mai apropiat centru care se angajează să recicleze în siguranță computerele, telefoanele și alte dispozitive.

„Lucrul pe care îl spunem întotdeauna este reduceți, reutilizați și reciclați. Așadar, păstrați un telefon mai mult timp sau vindeți un telefon vechi, sau dăruiți-l unei rude”, spune Ratcliffe.

„Va fi nevoie de fiecare dintre noi pentru a extinde aceste procese și a realiza infrastructura, astfel încât să ne putem recicla cu toții dispozitivele”, a completat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Schimbările climatice vor produce „o reorganizare dramatică a vieții pe Pământ”

„Ne aflăm la răscruce de drumuri”. Omenirea mai are o singură șansă pentru a-și asigura propriul viitor

Căldura din orașe ar putea fi redusă datorită cercetătorilor de la NASA

Resturile alimentare ar putea fi transformate în energie regenerabilă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase