Home » Știință » Cum sună Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre?

Cum sună Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre?

Credit foto: Younsi, Fromm, Mizuno & Rezzolla (University College London, Goethe University Frankfurt)
Publicat: 17.05.2022

Aceasta este o sonificare, adică o traducere în sunete, a celei mai recente fotografii făcute de Telescopul Event Horizon (EHT) cu gaura neagră supermasivă din centrul galactic al Căii Lactee, numită Sagittarius A* (Sgr A*).

Cu ajutorul unei scanări radio, sonificarea începe la poziția orei 12:00 și continua în sensul acelor de ceasornic. Schimbările în volum reprezintă diferențele de luminozitate observate de EHT în jurul orizontului evenimentelor găurii negre Sagittarius A*. Materialul care este situat mai aproape de gaura neagră, și care astfel se mișcă mai repede, corespunde cu frecvențele mai înalte de sunet.

Sonificarea a fost procesată printr-o metodă specială astfel încât să permită ascultarea datelor în sunet stereo 3D, prin care sunetele par să înceapă direct deasupra și apoi să se îndrepte în sensul acelor de ceasornic la o ureche și apoi la alta.

Cum sună Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee?

Așadar, sunetul a fost redat în audio binaural. Atunci când este ascultat cu căști audio, sunetul va părea să înceapă direct în fața ascultătorului și apoi să se îndrepte în sensul acelor de ceasornic în jurul capului.

Trei regiuni sunt foarte interesante de ascultat, la orele 01:00, 5:00 și 9:00, precum și tonalitățile mai scăzute care indică lumina mai slabă din afara inelului principal, relatează SciTech Daily.

Echipa de cercetători din cadrul colaborării EHT a dezvăluit în data de 12 mai 2022 prima fotografie cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre. Anunțul a fost făcut simultan în cadrul mai multor conferințe de presă organizate la nivel global.

Prima fotografie cu Sagittarius A* surprinde lumina curbată de gravitația puternică a găurii negre, care are o masă de patru milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru.

Telescopul Event Horizon are capacitatea de a observa „Sfântul Graal al astronomiei”

Telescopul Event Horizon este format dintr-o rețea globală de telescoape care împreună alcătuiesc un așa-zis telescop virtual de mărimea Pământului, care are capacitatea de a observa „Sfântul Graal al astronomiei”, adică orizontul evenimentelor unei găuri negre supermasive.

Cercetătorii din cadrul colaborării EHT au dezvăluit în 2019 prima fotografie făcută vreodată cu o gaură neagră, cea din centrul galaxiei Messier 87, situată la 55 milioane de ani-lumină depărtare de Pământ.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Prima fotografie cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre

Cum a fost descoperită Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee?

Sagittarius A*, gaura neagră din mijlocul galaxiei noastre, a eliminat două bule de gaze radioactive

Astronomii au descoperit că gaura neagră Sagittarius A* devine mai activă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase