Home » Știință » Cercetătorii au surprins sunetul straniu al ecourilor create de găurile negre. Ascultă AICI!

Cercetătorii au surprins sunetul straniu al ecourilor create de găurile negre. Ascultă AICI!

Foto: Pixabay
Publicat: 06.05.2022

În actul de alimentare, găurile negre eliberează raze X, iar acestea se pot reflecta în materialul din jurul găurii, ceea ce astronomii numesc „ecouri”. Observațiile inițiale au venit de la găuri negre enorme din alte galaxii, dar același lucru a fost raportat de atunci în două găuri negre mai mici. Acum, oamenii de știință au convertit pentru prima dată aceste „ecouri” în sunete.

Un eșantion atât de mic a însemnat că aceste ecouri ar fi putut fi un fenomen rar. Noile cercetări arată că, de fapt, este mult mai frecvent, alte opt exemple din galaxia noastră fiind anunțate în Astrophysical Journal.

Descoperirea unei populații care prezintă același efect permite cercetătorilor să urmărească ciclul prin care trec găurile negre pentru a produce aceste ecouri.

În plus, față de gaura neagră supermasivă din centrul său, se crede că, de fapt, Calea Lactee conține zeci de milioane de găuri negre stelare, rămășițele exploziilor de supernove în stele cu o masă de cel puțin 25-40 de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Calea Lactee conține zeci de milioane de găuri negre stelare

Numărul lor se bazează pe modelare, deoarece găsirea efectivă a majorității acestor obiecte ne depășește. Ele sunt nedetectabile, cu excepția cazului în care gravitația lor afectează o stea sau se hrănesc cu material extras de la o stea vecină.

Într-o căutare a 26 de găuri negre cunoscute ca emițând raze X pe măsură ce se hrănesc cu material de la o stea companion, autorul studiului, Jingyi Wang și colegii săi de la MIT au găsit ecouri în 10 dintre ele, dintre care doar două erau cunoscute anterior, în care flash-ul inițial de raze X este urmat de o reflexie întârziată.

Măsurând întârzierea dintre explozia inițială de raze X și ecourile reflectate, astronomii pot calcula distanța până la ceea ce le reflectă.

Prin observarea ciclurilor de emisii și a intervalelor, autorii creează o poveste a găurilor negre care generează un jet de particule împinse cu o viteză apropiată de cea a luminii, însoțit de o coroană de fotoni de înaltă energie.

Cercetătorii creează o poveste a găurilor negre

Acest lucru este denumit „stare dură” și durează de obicei câteva săptămâni. Apoi, gaura neagră trece la o stare moale care durează săptămâni sau luni, în care mediul din jurul ei este mult mai puțin energetic. Tranziția este marcată de o ultimă străfulgerare de înaltă energie care durează câteva zile.

În timpul tranziției, întârzierile au crescut mai mult în toate sistemele, ceea ce indică faptul că reflexia provine de la o distanță mai mare față de gaura neagră. Autorii propun că ceea ce vedem ca o străfulgerare implică o scurtă expansiune a plasmei din jurul găurii negre, expulzând particule de înaltă energie în acest proces.

Autorii au colaborat cu specialiști în muzică pentru a transforma aceste unde electromagnetice în sunet.

„Suntem la începutul posibilității de a folosi aceste ecouri de lumină pentru a reconstrui mediile cele mai apropiate de gaura neagră”, a declarat co-autorul Dr. Erin Kara. „Acum, am arătat că aceste ecouri sunt observate în mod obișnuit și suntem capabili să sondăm conexiunile dintre discul, jetul și coroana unei găuri negre într-un mod nou”, a concluzionat echipa, potrivit IFL Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O gaură neagră supermasivă a creat bule uriașe în jurul galaxiei noastre

Cum alimentează câmpurile magnetice o gaură neagră supermasivă?

O gaură neagră bizară ar putea schimba modul în care înțelegem cum se formează acestea

„Gaura neagră” cea mai apropiată de Pământ nu este ceea ce ne-am așteptat să fie

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase