Home » Știință » Mult mai multe ciupituri de țânțari purtători de malarie au loc în timpul zilei

Mult mai multe ciupituri de țânțari purtători de malarie au loc în timpul zilei

Publicat: 24.05.2022

O echipă de cercetători de la Institut Pasteur de Bangui, Universitatea din Montpellier și Centre International de Recherches Médicales de Franceville a descoperit că mușcăturile de țânțari purtători de malarie din timpul zilei sunt mult mai dese decât se credea.

În lucrarea lor, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, grupul descrie studiul, desfășurat pe parcursul unui an, despre țânțarii din Bangui, Republica Centrafricană, și necesitatea unor noi modalități de combatere a malariei în Africa.

Timp de mulți ani, lucrătorii medicali au subliniat importanța protecției împotriva mușcăturilor de țânțari în Africa (96% din decesele cauzate de malarie au loc în țările africane).

Cum ne ferim de ciupiturile de țânțari purtători de malarie?

Metodele de protecție includ acoperirea patului cu plase, deoarece înțelepciunea predominantă sugerează că majoritatea mușcăturilor de țânțari purtători de malarie au loc în timp ce oamenii dorm.

În acest nou efort, cercetătorii au descoperit că aceste măsuri ar putea să nu fie suficiente, deoarece multe ciupituri se întâmplă atunci când oamenii sunt departe de casă, în timpul zilei, scrie Medical Xpress.

Cercetătorii au studiat patru locuri din jurul Bangui (unele în interior, altele în exterior) pentru perioade de 48 de ore în fiecare lună, între lunile iunie 2016 și mai 2017. Cercetătorii nu le-au permis țânțarilor să-i muște, ci, în schimb, i-au capturat după ce au aterizat. Fiecare pre-mușcătură a fost catalogată în funcție de timp și loc și fiecare dintre insecte a fost testată pentru a vedea dacă transporta parazitul malariei.

După ce a trecut anul, cercetătorii au analizat datele și au descoperit că aproximativ 20-30% dintre mușcături au avut loc în timpul zilei, departe de casă, de exemplu atunci când oamenii erau la serviciu sau la școală.

Amploarea problemei dată de ciupiturile din timpul zilei

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că procentul de țânțari purtători de parazit din timpul zilei a fost aproximativ același ca cel din timpul nopții.

Cercetătorii observă că puține eforturi de atenuare sunt în curs de desfășurare pentru a preveni mușcăturile din timpul zilei, ceea ce, sugerează ei, poate contribui la mult mai multe cazuri de malarie decât se credea anterior.

În plus, ei sugerează că este nevoie de mai multe studii ale mușcăturilor de țânțari din timpul zilei pentru a afla adevărata amploare a problemei.

Vă recomandăm să citiți și:

Bărbații și femeile simt diferit durerea. Ce au descoperit cercetătorii?

Stimularea electrică non-invazivă a creierului i-ar putea ajuta pe fumători să renunțe la viciu

Telefoanele mobile ar putea cauza Alzheimer, arată un studiu

Un studiu oferă noi indicii despre structura pielii umane. Cât de rezistentă este?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase