Home » Știință » Telefoanele mobile ar putea cauza Alzheimer, arată un studiu

Telefoanele mobile ar putea cauza Alzheimer, arată un studiu

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.05.2022

Câmpurile electromagnetice emise de telefoanele mobile ar putea cauza Alzheimer, potrivit unui nou studiu.

Lucrarea științifică în care este detaliată descoperirea este publicată în Current Alzheimer Research.

Potrivit unui comunicat de presă privind cercetarea, majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că acumularea în exces de calciu în creier este cauza Alzheimer. Iar câmpurile electromagnetice (EMF) emise de telefoanele mobile, spune studiul, ar putea cauza sau agrava această acumulare de calciu.

Demența digitală

Modelele animale par să susțină această teorie, potrivit lucrării.

Câmpurile electromagnetice pot cauza boala Alzheimer cu un debut extrem de precoce”, a spus autorul studiului, Martin Pall, de la Washington State University.

În comunicatul de presă a fost folosit un limbaj mult mai dur.

„Oamenii foarte tineri care sunt expuși la radiații de telefoane mobile sau Wi-Fi timp de multe ore pe zi pot dezvolta demență digitală”, se menționează în comunicat.

Potrivit Asociației Alzheimer, peste 6,5 milioane de americani în vârstă de 65 de ani și peste au Alzheimer. 73% au 75 de ani sau mai mult, iar numărul de diagnostice crește rapid în fiecare an. Până în 2050, numărul persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste cu Alzheimer poate ajunge la aproape 13 milioane, ceea ce este aproape de două ori mai mult decât în prezent.

Boala afectează, de asemenea, în mod disproporționat comunitățile de culoare și hispanice; dar oriunde apare, Alzheimerul ucide. Unul din trei bătrâni moare din cauza acestei boli sau a altor demențe, spune asociația.

Ce pericole pot cauza câmpurile electromagnetice produse de telefoane?

De asemenea, aceasta nu este prima dată când câmpurile electromagnetice sunt legate de probleme de sănătate. În timp ce Institutul Național al Cancerului spune că orice legătură între EMF și cancer este puțin probabilă și că cantitățile normale de EMF nu afectează oamenii, Healthline spune că există și alte probleme mai frecvente cu care a fost corelată, inclusiv iritabilitate, dureri de cap, insomnie și alte simptome îngrijorătoare, scrie Futurism.

Orice asociere între boala Alzheimer și telefoanele mobile este încă destul de marginală, dar este intrigantă și de rău augur, având în vedere cât de răspândite sunt dispozitivele mobile, adică suficient de răspândite cât să justifice investigații suplimentare.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou tratament cu ultrasunete poate ajuta la regresia cancerului de ficat

Mersul pe jos în pas alert ne poate ajuta să trăim mai mult. Cum poate încetini îmbătrânirea?

Copiii ar trebui să fie testați pentru anxietate chiar dacă nu prezintă simptome

Microbii din intestin ar putea fi responsabili pentru poftele alimentare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase