Home » Știință » Guturaiul și alergiile sezoniere. Simptome, cauze și tratament

Guturaiul și alergiile sezoniere. Simptome, cauze și tratament

Guturaiul și alergiile sezoniere. Simptome, cauze și tratament
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 01.06.2022

Cei care suferă de guturai știu că acesta poate transforma tranziția dintre iarnă și primăvară – altminteri plăcută – într-un adevărat coșmar. Odată cu vremea mai caldă și lumina solară puternică pot apărea unele simptome precum secrețiile nazale, strănutul și iritarea ochilor.

Copacii și iarba eliberează polenul între aprilie și iunie, făcând din această perioadă una în care cei cu guturai pot experimenta simptomele. Unii copaci, cum ar fi salcia, încep să elibereze polenul încă din februarie, iar alte cazuri până în septembrie. Poate că nu ești sensibil la toate tipurile de polen, dar în unele zile te poți trezi cu niște simptome de-a dreptul neplăcute.

Unele metode  pentru a reduce simptomele guturaiului pot fi reprezentate de antihistaminice sau steroizi, fie sub formă de pastile, picături sau spray. Mai poți reduce cantitatea de polen din interior cu ajutorul purificatoarelor de aer, cele care ajută la blocarea polenului înainte ca acesta să-ți poată irita sistemul imunitar, indică Live Science.

Ce este guturaiul?

Max Wiseberg, expert în alergenii purtați pe calea aerului și creatorul HayMax explică faptul că guturaiul sau rinita alergică sezonieră sunt reacții alergice la polen. „Majoritatea oamenilor care suferă este alergică la polenul din iarbă sau au multe alte alergii la polenul din copaci”, spune acesta. „Guturaiul este rezultatul reacției sistemului nostru imunitar la antigeni precum polenul. Acești antigeni stimulează mastocitele corpului, care se pot descompune sau degranula, eliberând mediatori care includ histamine. Acești mediatori pot provoca mâncărime neplăcută, roșeață, inflamație și alte simptome ale guturaiului.”

Simptomele guturaiului sau a febrei fânului pot include și o stare generalizată de mâncărime sau acumularea de presiune pe întreaga suprafață a corpului. „Zona sinusului este adesea dureroasă”, spune Wiseberg. „Nasul curge constant, iar suflarea acestuia poate irita pielea și crește sensibilitatea. Toate aceste simptome pot conduce la oboseală, febră și epuizare”.

Guturaiul poate să mai creeze și unele probleme asociate cu somnul sau alte tulburări din spectrul acesta. „Aceste simptome ale alergiilor îți poate epuiza nivelul de energie, facându-te încet și lent”, mai adaugă acesta. „Guturaiul cronic poate cauza simptome mult mai severe sau de durată”.

Simptomele comune ale guturaiului

Guturaiul duce la apariția unor simptome care reprezintă reacția sistemului imunitar la o amenințare percepută a prezenței polenului în sistemul nostru. Cu toate că cea mai mare parte a polenului nu este dăunător, sistemul imunitar detectează particulele microscopice de polen care intră în sistemul respirator atunci când respirăm sau strănutăm, tușim, care reacție a organismului care încearcă să scape de polen.

Unele dintre cele mai comune simptone ale guturaiului sunt:

 • febra, ochi umflați;
 • nasul care curge;
 • strănutul și tusea;
 • mâncărimea nasului, a gurii, a gâtului, urechilor și ochilor;
 • oboseală și febră;
 • presiune a sinusului;
 • dureri de cap.

Dacă suferi de astm, polenul poate reprezenta un declanșator pentru simptomele astmului.

Cum poate fi tratat guturaiul?

Deși nu există un leac pentru guturai, există mai multe metode prin care simptomele asociate pot fi tratate. „Mai multe grupuri diferite de medicină au dezvoltat tratamente pentru aceste alergii”, spune Wiseberg. Cele mai comune sunt:

 • tabletele antihistaminice și capsulele – acestea pot elimina cea mai amare parte a simptomelor asociate cu guturaiul, printre care și strănutul, mâncărimile, ochii inflamați, iritațiile de piele, dar sunt mai puțin eficiente contra congestiei nazale;
 • spray-urile nazale antihistaminice – acestea pot rapid ameliora simptomele de mâncărime, strănutul sau nasul umed, dar de obicei acestea ajută doar în cazul simptomelor minore;
 • spray-urile nazale steriodale și picăturile – acestea reduc inflamarea nasului; funcționează cel mai bine în cazul acestei zone, a simptomelor care se manifestă la nivelul nasului, precum mâncărimea, strănutul, nasul umed sau ochii umflați;
 • picăturile pentru ochi – pot reduce mâncărimile, umezeala sau ochii umflați;
 • altele – forme mai puțin comune ale medicinii convenționale sau în combinație pentru a ajuta cu combaterea simptomelor guturaiului.

„Majoritatea tabletelor, pulverizatoarelor sau medicamentelor apar sub multiple forme și mărci, așa că nu trebuie ca nimeni să dispere sau să renunțe în cazul în care unele nu funcționează”, mai spune Wiseberg.

Vă mai recomandăm și:

De ce răcim când e ger? O măsură tradiţională foarte simplă ajută la prevenirea guturaiului

Bunele maniere in caz de guturai

Cum te poţi testa gratuit pentru alergie (testul PATCH)

Cum te poţi testa gratuit pentru alergie (testul PATCH)

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase