Home » Știință » Alergiile alimentare ar putea fi, de fapt, cu totul altceva. Iată ce trebuie să știm

Alergiile alimentare ar putea fi, de fapt, cu totul altceva. Iată ce trebuie să știm

Alergiile alimentare ar putea fi, de fapt, cu totul altceva. Iată ce trebuie să știm
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.08.2021

Alergiile alimentare par să fie în creștere, însă concepțiile greșite abundă, iar deseori stau în calea diagnosticării și tratării unei afecțiuni medicale.

Potrivit unor cercetări recente, până la 35% dintre oameni își pun un diagnostic greșit, fie lor sau propriilor copii, de intoleranță sau alergie alimentară, iar apoi încearcă să se trateze singuri în loc să ceară ajutorul unui specialist.

Așadar, iată care sunt cele mai comune idei greșite despre alergiile alimentare.

1. Am simptome după consumarea acestui aliment. Sigur am o alergie!

Nu neapărat. Reacțiile adverse la alimente pot apărea din mai multe motive, iar toate acestea fac parte din categoria „hipersensibilitate alimentară”. Asta include reacțiile care implică sistemul imunitar, cunoscute drept alergii alimentare, dar și o varietate de motive care nu sunt alergii alimentare, deseori numite „intoleranță alimentară”.

Reacțiile alergice care implică imunoglobulina E sunt deseori numite „alergii IgE”, fiind estimate să afecteze până la 10% din populația Marii Britanii.

Acestea cauzează simptome ușoare, dar și severe care pot duce la dificultăți de înghițire și respirație sau chiar moarte. Aceste simptome apar, de obicei, la scurt timp după consumarea unui anumit alimente, iar atunci când sunt severe necesită intervenție medicală urgentă. Alte reacții care implică sistemul imunitar (numite alergii non-IgE) ar putea cauza simptome care sunt fie imediate sau apar în timp și sunt cronice, precum arsuri la stomac, scaun moale sau mâncărimi ale pielii.

Unele dintre acestea ar putea fi similare cu simptomele cauzate de intoleranțe alimentare. Deși excluderea totală a alimentelor problematice este de obicei necesară în cazul unei alergii IgE, restricționarea ar putea fi suficientă în alte forme de hipersensibilitate.

2. Pot să mă uit pe internet și să îmi fac un test de alergie!

O vizită la farmacie sau o căutare rapidă pe internet pentru un diagnostic ar putea fi foarte costisitoare și v-ați putea trezi cu o listă lungă de alimente care aparent vă cauzează simptomele. Multe dintre testele oferite nu sunt bazate pe dovezi. Acestea pot duce la restricții alimentare periculoase ce pot duce la deficiență nutrițională, anxietate sau alte probleme care pot afecta calitatea vieții.

Singurele teste bazate pe dovezi disponibile momentan sunt cele pentru alergiile IgE. Însă, rezultatele trebuie interpretate cu atenție pentru că un rezultat pozitiv nu înseamnă neapărat o alergie.

3. Trebuie să evit anumite alimente pentru a-mi controla eczema!

Alimentele nu cauzează eczeme. Mulți factori de mediu pot fi implicați în erupțiile pielii, astfel că este dificil de stabilit dacă eliminarea unui anumit aliment va fi de ajutor. Acestea fiind spuse, unii oameni cu dermatită atopică ar trebui să evite anumite alimente din cauza unei alergii alimentare severe de tip IgE. Mai mult, excluderea anumitor mâncăruri ar putea fi benefică pentru unii și ar putea implica o alergie non-IgE. Oricare ar fi cazul, problemele de acest fel necesită atenția unui specialist, scrie Science Alert.

4. Avertismentele de genul „Poate conține” îi protejează doar pe producători!

Etichetele alimentare au fost îmbunătățite în ultimii ani odată cu implementarea legislației europene din 2014. Însă, legile au limitări. De fapt, avertismentele de tipul „Poate conține urme de…” nu sunt reglementate foarte bine. Tot ce trebuie să facă producătorul este să nu inducă în eroare consumatorul, să fie ambiguu sau derutant. Cuvintele folosite în aceste avertismente nu oferă vreo indicație despre nivelul de risc.

Cea mai sigură (și uneori chiar necesară) abordare este evitarea totală a produselor cu astfel de avertismente. În cele din urmă, totul se rezumă la alegerile fiecăruia, însă înțelegerea etichetelor alimentare este esențială pentru a lua decizii informate.

5. Trebuie doar să evit alimentele care îmi declanșează alergiile!

Mulți oameni care trebuie să respecte diete stricte nu ar fi de acord! Nu doar că există un risc nutritional, ci excluderea anumitor alimente necesită vigilență și atenție constantă. În cazul celor cu alergii IgE, atunci când expunerea accidentală ar putea cauza simptome severe, asta poate rezulta într-o stare de anxietate crescută.

De fapt, există dovezi care arată că cei cu alergii alimentare severe au o calitate mai scăzută a vieții. Așadar, un comportament corespunzător și sfaturile corecte sunt absolut necesare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Schimbările climatice agravează și prelungesc sezonul alergiilor la polen

Unii oameni pot fi alergici la exercițiile fizice. Cum este explicată reacția organismului

Caz medical neobișnuit. Un bărbat a suferit o reacție alergică la aer după ce a ieșit din duș

O femeie a suferit o reacţie alergică în timpul sexului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase