Home » D:News » Cum te poţi testa gratuit pentru alergie (testul PATCH)

Cum te poţi testa gratuit pentru alergie (testul PATCH)

Publicat: 11.01.2019
Cum te poţi testa gratuit pentru alergie (testul PATCH)
Pacienţii diagnosticaţi cu dermatită de contact se pot testa alergologic gratuit, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie, în cadrul Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), informează instituţia în cadrul unui comunicat remis Descoperă.

SUUB se numără printre puţinele unităţi medicale de stat din Bucureşti care efectuează, în ambulatoriu, testări alergologice epicutanate PATCH, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Testarea alergologică epicutanată PATCH este recomandată pacienţilor care fac dermatită de contact.

„Dermatita de contact alergică reprezintă o reacţie de hipersensibilitate întârziată, în care, după contactul iniţial cu o substanţă străină, la reexpunere apare inflamaţie mediată imunologic. Cum se manifestă o dermatită de contact alergică? Întâi apar pete roşii, aspre, cu prurit pe zona în care pacientul a venit în contact cu substanţa care-i produce alergia. Petele se extind apoi la distanţă, cu mâncărime şi leziuni şi tot reapar la contactul cu alergenul respectiv”, a afirmat dr. Brânduşa Petruţescu, medic specialist alergologie şi imunologie clinică în cadrul SUUB.  

Aceste reacţii alergice nu apar, în general, la primul contact cu un alergen. Dacă la următorul contact cu substanţa străină se observă că roşeaţa persistă mai mult de 48 ce ore, cu senzaţie de prurit (mâncărime) intensă, şi începe să se extindă, trebuie să vă adresaţi medicului, precizează sursa citată.

Alergia la metale este frecventă în rândul populaţiei. Spre exemplu, foarte multe femei au alergie la nichel. Expunerea ambientală la metale se face, în special, prin bijuterii şi accesorii vestimentare.

Dacă apar simptomele unei dermatite alergice de contact, pacientul trebuie să meargă la medicul de familie şi să solicite o evaluare alergologică. Testarea care se face în cabinetul de Alergologie din cadrul SUUB constă în aplicarea unor plasturi cu produse standardizate (cu extracte de alergene).

„Pacienţii pot veni şi cu produsele lor. Spre exemplu, dacă o pacientă are o alergie la o anumită cremă sau un anumit fard, poate veni cu ele şi, pe lângă produsele standardizate pe care le avem, adăugam şi produsul respectiv. Plasturii cu aceste produse puse în ei se lipesc pe piele curată, în general, pe spatele pacientului”, a precizat dr. Petruţescu. Timp de 48 de ore, pacientul stă cu acel leocoplast, iar în acest interval de timp nu trebuie să se spele pe zona respectivă.

Pacientul revine la control, după 48 de ore, atunci când se scoate plasturele respectiv.  În cazul în care reacţia nu este clar pozitivă sau clar negativă, pacientul este chemat după 72 de ore la un alt control, pentru a vedea exact reacţia pielii în zona unde a fost aplicat leucoplastul. Ulterior, medicul va stabili tratamentul care trebuie urmat.

Potrivit sursei, programările se fac la nr. de telefon 021.202.61.42, la cabinetul de Alergologie din cadrul Ambulatoriului SUUB, după cum urmează: luni, joi, orele 08.00- 15.00, marţi, orele 07.00- 14.00, miercuri, vineri, orele 13.00- 20.00.

Citeşte şi De ce avem alergii?

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase