Home » Știință » NASA a selectat două companii pentru a realiza noua generație de costume spațiale

NASA a selectat două companii pentru a realiza noua generație de costume spațiale

Publicat: 04.06.2022

NASA a anunțat că a atribuit contracte către două companii pentru dezvoltarea următoarei generații de costume spațiale pentru misiuni către Stația Spațială Internațională și către Lună.

Câștigătorii contractului Extravehicular Activity Services (xEVAS) au fost Axiom Space – care a organizat zboruri comerciale către Stația Spațială Internațională și lucrează la propria sa stație spațială privată – și Collins Aerospace.

„Istoria va fi scrisă alături de costumele noastre spațiale atunci când vom ajunge și vom explora Luna. De asemenea, vom avea prima persoană de culoare și prima femeie care vor fi purtători și utilizatori ai acestor costume în spațiu”, a declarat Vanessa Wyche, director al Centrului Spațial Johnson al NASA din Houston.

„Istoria va fi scrisă alături de costumele noastre spațiale atunci când vom ajunge pe Lună”

Cu toate acestea, valorile contractelor nu au fost încă anunțate, dar acestea au un plafon combinat de 3,5 miliarde de dolari până în anul 2034, scrie Phys.org.

În plus, NASA ar putea ajunge, în final, să aleagă ambele companii, doar una sau chiar să adauge mai multe companii ulterior.

Experții de la agenția spațială americană au stabilit standardele tehnice pe care le cer pentru costumele spațiale, companiile alese fiind responsabile de proiectarea, certificarea și producerea costumelor, precum și a echipamentelor de suport atât pentru Stația Spațială Internațională, cât și pentru misiunile Artemis de întoarcere pe Lună.

Valorile contractelor nu au fost încă anunțate

„Costumul spațial existent a fost calul de bătaie al agenției timp de mai bine de 40 de ani”, a declarat Dina Contella, manager de integrare a operațiunilor pentru Stația Spațială Internațională.

Astfel, se așteaptă ca următoarea generație să fie mai flexibilă, mai versatilă și mai durabilă.

Inițial, NASA a vrut să construiască ea însăși costumele, dar a început să facă tranziția către partenerii din industrie după ce auditorul agenției a declarat că, de fapt, costumul se confruntă cu întârzieri semnificative în dezvoltare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii de la NASA, alarmați de faptul că apa continuă să se infiltreze în costumele astronauților

Vulcanii antici, sursă de apă pentru astronauți pe Lună? Indicii cruciale pentru viitoarele baze lunare

Schimbările din creierul astronauților persistă luni întregi după întoarcerea pe Pământ

Astronauții canadieni nu mai au voie să comită crime în spațiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase