Home » D:News » Din ce este compus un costum spaţial şi cum se îmbracă el? (VIDEO)

Din ce este compus un costum spaţial şi cum se îmbracă el? (VIDEO)

Publicat: 06.07.2013
Din ce este compus un costum spaţial şi cum se îmbracă el? (VIDEO)
Toată ştie cum arată un costum spaţial, cel puţin partea din exterior. Acum, însă, avem ocazia de a afla care sunt componentele costumului şi cum se îmbracă acesta.

Pentru început trebuie să amintim că partea exterioară a costumului, care îl protejează pe astronaut şi îi permite să se deplaseze în spaţiu, poartă numele de Extravehicular Mobility Unit (EMU) şi are acelaşi design de aproximativ 40 de ani. Totuşi, pe sub el, un astronaut poartă multe alte lucruri care să îl ajute să realizeze activităţile în mediul extravehicular.

Aşa cum veţi vedea în clipul video de mai jos, primul lucru pe care îl îmbracă un astronaut pentru o misiune extravehiculară este scutecul. Unele misiuni durează şi 6 ore, motiv pentru care scutecul este o necesitate. Apoi, pasul următor constă în îmbrăcarea unui costul de corp care să absoarbă transpiraţia. Cel de-al treilea „accesoriu” este un costul cu sistem de răcire lichidă dotat cu o serie de cabluri prin care circulă apa, cu scopul de a menţine constantă temperatura corpului. . 

Alte elemente ce se aplică înainte de EMU, pe lângă casca de comunicare, sunt mănuşile de bumbac care absorb transpiraţia şi o serie bandajele speciale care au rolul de a proteja pielea aeronautului şi a preveni apariţia vânătăilor în timp ce poartă costumul. 

Abia după ce a îmbrăcat toate aceste componente, astronautul îşi poate pune costumul EMU. Mai întâi se îmbracă partea inferioară a costului, pentru ca apoi, astronautul să se strecoare în partea superioară care este suspendată. Ultimele elemente sunt, desigur, casca şi mănuşile. 

Pentru ca echipamentul să fie complet atunci când astronautul se pregăteşte pentru o misiune extravehiculară, de costum se ataşează o ministaţie de lucru. 

Sursa: Gizmodo
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase