Home » Știință » Test de cultură generală. Care este cea mai mare planetă din Sistemul Solar?

Test de cultură generală. Care este cea mai mare planetă din Sistemul Solar?

Publicat: 09.06.2022

Jupiter este a cincea planetă de la Soare și cel mai mare obiect non-stelar din Sistemul Solar. Are de 318 ori masa și de mai bine de 1400 de ori volumul Pământului. 

Această masă enormă îi conferă aproape de 2,5 ori gravitația Pământului – măsurată în punctul cel mai înalt din atmosfera lui Jupiter – și exercită efecte puternice asupra altor membri din Sistemul Solar.

De asemenea, masa lui Jupiter este responsabilă pentru Găurile Kirkwood din centura de asteroizi pe orbita cometelor. Mai mult, acționează ca un „măturător”, atrăgând corpurile care altminteri ar intra în coliziune cu alte planete, indică Britannica.

Cea mai mare planetă din Sistemul Solar

Jupiter are mai bine de 60 de sateliți naturali și un sistem difuz de inele care a fost descoperit în 1979 de către naveta spațială Voyager. Jupiter este un gigant gazos, alcătuit în cea mai mare parte din hidrogen și heliu în proporții apropiate de cele care pot să fie găsite pe Soare.

Jupiter orbitează astrul la fiecare 11,9 ani, la o distanță de aproximativ 778 milioane de kilometri. Rotația rapidă de 9 ore și 55,5 minute acționează asupra curenților electrici pentru a-i conferi un câmp magnetic masiv, mai mare decât pe orice altă planetă.

Furtuni intense pe Jupiter

Pe Jupiter au loc furtuni intense, inclusiv unele de lungă durată, cum ar fi cea care a durat câteva sute de ani, numită Marele Punct Roșu. Se știu destul de puține detalii despre interiorul celei mai mari planete din Sistemul Solar, dar se presupune că are un strat de profunzime de hidrogen metalic și un miez foarte dens.

Temperaturile interne ale lui Jupiter sunt estimate undeva în jurul valorii de 25.000 de grade Celsius și emană de două ori mai multă căldură decât primește de la Soare. Această căldură este cel mai probabil ceea ce a rămas în urma formării corpului ceresc.

Vă mai recomandăm și:

Conjuncția dintre Venus și Jupiter, un eveniment astronomic pe care nu trebuie să îl ratăm

„O nouă lume a dunelor”. Cum se formează acestea pe Io, luna înghețată a lui Jupiter?

Care este cel mai rece loc din Sistemul Solar? Iată care sunt candidații

Unul dintre cei mai buni candidați din Sistemul Solar pentru viața extraterestră prezintă semne de apă lichidă

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase