Home » Știință » Ar putea fi kombucha secretul colonizării planetei Marte?

Ar putea fi kombucha secretul colonizării planetei Marte?

Publicat: 17.06.2022
Ar putea fi kombucha secretul colonizării planetei Marte?
Credit foto: ESA–J. Harrod

Condițiile de pe Marte sunt surprinzător de neplăcute cu culturile de kombucha – cu toate acestea, o specie bacteriană din cadrul culturii supraviețuiește și își menține capacitatea de a produce celuloză, au descoperit cercetătorii.

Acest lucru nu înseamnă doar că celuloza ar putea fi un indicator al vieții dincolo de Pământ, dar ar putea fi și o modalitate de a proteja viața microbiană în medii ostile, formând prima etapă a eforturilor de terraformare a altor lumi, indică IFL Science.

Pentru mulți, kombucha este doar o băutură pe care oamenii o consumă pentru efectul răcoritor sau pentru presupusele beneficii intestinale – în afară de oamenii cărora le place foarte mult să bea oțet. Pentru microbiologi, totuși, există o mină de aur științifică în biofilmul drojdiilor și bacteriilor simbiotice care fermentează zaharurile pentru a produce acid gluconic și acetic împreună cu diverse enzime și alte molecule mici.

Condițiile marțiene și culturile de kombucha

Dinamica culturii kombucha este atât de interesantă încât o echipă de oameni de știință a trimis biofilm de kombucha deshidratat la Stația Spațială Internațională – ISS în 2014 pentru a vedea cum microgravitația i-a afectat creșterea.

O parte din acest material a fost plasat sub o atmosferă de tip marțian timp de 18 luni în timp ce a fost expus la radiații spațiale în exteriorul ISS, înainte de a fi returnat pe Pământ și cultivat pentru încă doi ani și jumătate. Genomii constituenți au fost apoi comparați cu omologii care au călătorit mai puțin.

Ca în fiecare comunitate simbiotică, diferiți microbi din cultura kombucha îndeplinesc roluri diferite. Bacteria Komagataeibacter oboediens produce celuloză, cea mai cunoscută pentru formarea pereților celulari ai plantelor și cea mai mare parte a fibrei de bumbac.

Expunerea la radiații spațiale

În timp ce alți membri ai comunității au murit în urma expunerii la radiațiile spațiale și la o atmosferă aproape pură de CO2, Komagataeibacter a supraviețuit într-o stare de a produce mai multă celuloză odată ce a fost returnat într-un mediu mai primitor. Mai mult, la întoarcerea pe Pământ, genomul său a fost foarte asemănător cu așa-numitul eșantion de la sol pe majoritatea măsurătorilor.

Excepții au fost lungimea plasmidelor – ADN extracromozomial – și locația genelor proteinelor asociate CRISPR, dar notează lucrarea; „Aceste diferențe nu afectează nici un profil metabolic genetic al sintezei celulozei.” Autorii adaugă; „Acest lucru sugerează că K. oboediens este un candidat puternic pentru producția de celuloză în industria coloniilor de pe Marte.”

Kombucha a fost studiat înainte ca o posibilă băutură probiotică pentru astronauți în călătorii lungi în spațiu – cu toate acestea, potențialul său de producere de celuloză este mult mai important.

Rezistența la condițiile dure ale mediului extraterestru

Pentru biofilm, celuloza acționează ca o barieră împotriva microbilor rivali și protecție împotriva difuziei oxigenului și a radiațiilor ultraviolete. Autorii bănuiesc că scutul de celuloză este motivul pentru care K. oboediens a supraviețuit calvarului său. Pentru coloniștii de pe Marte, celuloza reprezintă o oportunitate de a face fibre pentru haine, hârtie și de a proteja organismele fixatoare de azot, cheia pentru a face solurile marțiane potrivite pentru cultivarea alimentelor.

Acest lucru ridică, de asemenea, posibilitatea ca viața extraterestră în condiții grele să fi descoperit un truc similar. Căutările de viață preexistentă pe Marte sau în alte lumi cu atmosferă mică ar putea căuta prezența celulozei pentru a indica viața.

Există totuși un dezavantaj la rezultate. Genele pentru rezistența la antibiotice au fost crescute în bacteriile care călătoresc în spațiu, adăugând un pericol suplimentar pentru călătoriile viitoare.

Vă mai recomandăm și:

Roverul Curiosity a descoperit „țepi” bizari pe planeta Marte. Cum arată și ce sunt de fapt?

Elementul cheie care a dus la apariția vieții pe Pământ, existent și pe Marte. Ce au descoperit cercetătorii?

NASA a confirmat că se va alătura oficial „vânătorii de OZN-uri” după ședința istorică din Congresul SUA

Test de cultură generală. Care este cea mai veche civilizație din lume?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad s-a alăturat echipei Descoperă.ro în anul 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale de Apărare „Carol I”. Mai mult, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase