Home » Știință » O nouă fotografie uimitoare realizată de Hubble. Telescopul investighează un roi globular misterios

O nouă fotografie uimitoare realizată de Hubble. Telescopul investighează un roi globular misterios

O nouă fotografie uimitoare realizată de Hubble. Telescopul investighează un roi globular misterios
Credit: ESA/Hubble & NASA, A. Dotter
Publicat: 21.06.2022

Astronomii au surprins o nouă imagine uimitoare cu telescopul spațial Hubble. Roiul, numit Ruprecht 106, găzduiește un mister de proporții – iar jocul este în curs de desfășurare pentru a debloca indicii despre alcătuirea sa enigmatică.

Oamenii de știință sunt de acord că, deși stelele de bază dintr-un roi s-au născut aproximativ în același timp și în aceeași locație, există stele în cadrul acestor pepiniere cosmice care prezintă compoziții chimice unice care pot fi foarte diferite.

Astronomii cred că această variație reprezintă stelele mai târzii, formate din gazul poluat de materialul prelucrat de stelele mai mari din prima generație.

Cu toate acestea, roiurile globulare rare, precum Ruprecht 106, sunt lipsite de aceste varietăți de stele și sunt în schimb catalogate ca fiind roiuri cu o singură populație, în care nu s-au format niciodată stele de generația a doua sau a treia.

Ruprecht 106 ascunde un mister de proporții

Astronomii speră ca prin studierea mai detaliată a acestui captivant roi globular să poată explica de ce acesta prezintă o singură generație de stele, potrivit unei declarații a Agenției Spațiale Europene, partener al observatorului.

Ruprecht 106, cunoscut și sub numele de C 1235-509, se află în galaxia noastră Calea Lactee, la aproximativ 69.100 de ani-lumină de Pământ, în constelația Centaurul (Centaurus), și a fost descoperit pentru prima dată de astronomul ceh Jaroslav Ruprecht în 1961.

Această imagine orbitoare a lui Ruprecht 106 a fost realizată folosind expuneri separate realizate în regiunile vizibile și în infraroșu apropiat ale spectrului de către Advanced Camera for Surveys (ACS) a lui Hubble.

Indicii despre alcătuirea sa enigmatică

Acest instrument optic este un dispozitiv de a treia generație care a înlocuit în 2002 camera originală a lui Hubble.

Multe dintre celelalte instrumente ale legendarului telescop spațial au trecut, de asemenea, printr-o serie de modernizări pe orbita joasă a Pământului de-a lungul anilor.

Camera sa Wide Field 3 a înlocuit Camera Wide Field and Planetary 2 (WFPC2) în timpul unei ieșiri în spațiu în 2009, iar WFPC2 a fost schimbată cu Camera Wide Field and Planetary originală instalată la lansarea triumfală a venerabilului observator orbital în 1990, scrie Space.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Asteroidul Ryugu ar putea oferi indicii despre originea vieții pe Pământ

Astronomii au identificat două roiuri de galaxii care urmează să se ciocnească

Unul dintre cele mai aglomerate roiuri stelare din Calea Lactee, fotografiat de Hubble

Un pulsar de tip „văduvă neagră”, descoperit de astronomi. Ce secrete ascunde?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase