Home » Știință » Telescopul Hubble a realizat cea mai mare imagine în infraroșu, în căutarea celor mai rare galaxii din Univers

Telescopul Hubble a realizat cea mai mare imagine în infraroșu, în căutarea celor mai rare galaxii din Univers

Telescopul Hubble a realizat cea mai mare imagine în infraroșu, în căutarea celor mai rare galaxii din Univers
Un fragment de cer imaginat de 3D-DASH, care prezintă cele mai strălucitoare și mai rare obiecte din Univers, cum ar fi galaxiile monstruoase. Sursa foto: Gabe Brammer, EurekAlert
Publicat: 09.06.2022

O echipă internațională de oameni de știință a publicat cea mai mare imagine în infraroșu apropiat realizată vreodată de Telescopul Spațial Hubble al NASA, permițând astronomilor să cartografieze regiunile de formare a stelelor din Univers și să afle cum au luat naștere cele mai timpurii și mai îndepărtate galaxii.

Denumit 3D-DASH, acest studiu de înaltă rezoluție va permite cercetătorilor să găsească obiecte rare și ținte pentru observații ulterioare cu recent lansatul Telescop Spațial James Webb, în timpul misiunii sale de zeci de ani. Lucrarea este publicată în The Astrophysical Journal.

„De la lansarea sa în urmă cu mai bine de 30 de ani, Telescopul Spațial Hubble a condus o renaștere în studiul modului în care galaxiile s-au schimbat în ultimii 10 miliarde de ani”, spune Lamiya Mowla, de la Institutul Dunlap pentru Astronomie și Astrofizică al Facultății de Arte și Științe de la Universitatea din Toronto și autor principal al studiului.

„Programul 3D-DASH extinde moștenirea lăsată de Hubble în ceea ce privește imagistica pe arii extinse, astfel încât să putem începe să deslușim misterele galaxiilor”.

„Putem începe să deslușim misterele galaxiilor de dincolo de a noastră”

Pentru prima dată, 3D-DASH oferă cercetătorilor un studiu complet în infraroșu apropiat al întregului câmp COSMOS, unul dintre cele mai bogate câmpuri de date pentru studii extragalactice, dincolo de Calea Lactee. Fiind cea mai lungă și cea mai roșie lungime de undă observată cu Hubble – chiar dincolo de ceea ce este vizibil pentru ochiul uman – înseamnă că astronomii sunt capabili să vadă mai bine primele galaxii îndepărtate.

De asemenea, astronomii trebuie să cerceteze o zonă vastă a cerului pentru a găsi obiecte rare din Univers. Până acum, o imagine atât de mare era disponibilă doar de la sol și suferea de o rezoluție slabă.

3D-DASH va ajuta la identificarea unor fenomene unice, cum ar fi cele mai masive galaxii din Univers, găurile negre foarte active și galaxiile pe punctul de a se ciocni și de a fuziona într-una singură.

Pentru a obține imagini ale unei porțiuni atât de extinse de cer, cercetătorii au folosit o nouă tehnică cu Hubble, cunoscută sub numele de Drift And SHift (DASH), scrie EurekAlert.

O nouă lumină asupra unor fenomene unice din Univers

DASH creează o imagine care este de opt ori mai mare decât câmpul de vizualizare standard al Hubble prin capturarea mai multor fotografii care sunt apoi îmbinate într-un mozaic principal, similar cu realizarea unei fotografii panoramice pe un smartphone.

De asemenea, DASH realizează imagini mai rapid decât tehnica obișnuită, făcând opt fotografii pe orbita lui Hubble în loc de o singură fotografie, realizând în 250 de ore ceea ce înainte ar fi durat 2.000 de ore.

3D-DASH acoperă o suprafață totală de aproape șase ori mai mare decât Luna pe cer, așa cum este văzută de pe Pământ. Acest record probabil va rămâne neîntrecut de succesorul lui Hubble, Webb, care este în schimb construit pentru imagini sensibile și apropiate pentru a capta detalii fine ale unei zone mici.

Este cea mai mare imagine în infraroșu apropiat a cerului disponibilă pentru astronomi până la lansarea următoarei generații de telescoape în următorul deceniu, cum ar fi Telescopul Spațial Nancy Grace Roman și Euclid.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul Hubble a detectat o galaxie pitică bizară cu un vecin foarte strălucitor

Telescopul Hubble a surprins două galaxii care se învârt una în jurul celeilalte

O „față zâmbitoare”, surprinsă de Telescopul Hubble în spațiul cosmic

Astronomii vor să construiască un telescop de 11 miliarde de dolari care să-l întreacă pe Hubble

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase