Racheta Artemis I de la NASA a trecut un test important, în ciuda unei scurgeri de hidrogen

22 06. 2022, 13:28

This browser does not support the video element.

Întoarcerea NASA pe Lună este cu un pas mai aproape. În ultimele luni, agenția spațială americană a desfășurat o serie de teste cruciale înainte de lansarea rachetei sale lunare Space Launch System (SLS), însă a întâmpinat și unele probleme. Acum, NASA tocmai a avut parte de o reușită importantă, iar echipa Artemis a reușit să alimenteze cu succes racheta, în ciuda unei scurgeri, în timpul ultimei repetiții generale.

Prima repetiție generală a avut loc la începutul lunii aprilie, însă o serie de probleme a însemnat că NASA a fost nevoită să amâne repetiția și lansarea care erau inițial programate pentru această lună.

Racheta uriașă a fost adusă la punctul de lansare, iar în data de 20 iunie repetiția generală a început. Repetițiile generale sunt simulări ale fiecărui pas dintr-o lansare, inclusiv alimentarea rachetei și numărătoarea inversă până la 10 secunde înainte de lansare, fără igniție.

Racheta Artemis 1 cântărește 2,6 milioane de kilograme atunci când este alimentată

Racheta, care cântărește 2,6 milioane de kilograme atunci când este alimentată, a fost umplută cu 3,2 milioane de litri de combustibil criogenic, atunci când a fost alimentată pentru prima oară. Testul a fost apoi desfășurat drept „scrub”, denumirea folosită de NASA pentru o lansare anulată, ajungând până la 29 de secunde înainte ca lansarea să fie anulată.

Deși această repetiție generală a arătat cât de mult a progresat întreaga operațiune, NASA a întâmpinat câteva dificultăți. Înainte de lansare, controlorii au observat o scurgere de hidrogen în sistemul care deconectează una dintre conexiunile dintre rachetă și punctul de lansare. Încercările de reparare a scurgerii nu au avut succes, așa că echipa a abandonat, în cele din urmă luându-se decizia de a pune capăt repetiției mai devreme la T-29 decât la T-9.3, așa cum era plănuit inițial. În realitate, o situație de acest fel ar fi dus la anularea lansării.

„A fost o mare reușită pentru noi”

„A fost o mare reușită pentru noi. Cu siguranță o zi bună pentru noi”, a spus directorul de lansare Charlie Blackwell-Thompson despre alimentarea vehiculului, potrivit IFL Science.

Acesta a fost ultimul test pe care SLS, cunoscută și ca Artemis I, trebuie să îl treacă înainte de prima lansare, care va presupune trimiterea unei capsule Orion fără echipaj până la Lună și înapoi, într-o călătorie care va dura o lună.

Data de lansare ar trebui să fie anunțată în curând, însă cel mai probabil va avea loc la sfârșitul lunii august 2022.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA imploră alte companii să producă o versiune mai ieftină a rachetei Space Launch System

Megaracheta Space Launch System (SLS) a NASA, care va readuce oameni pe Lună, mult mai scumpă decât s-a preconizat

Eventualul succes al Starship de la SpaceX îi îngrozește pe oficialii NASA

Astronauții din programul Artemis al NASA nu vor ateriza pe Lună înainte de 2025