Home » Știință » NASA se teme că racheta SpaceX ar putea exploda și distruge totul în jur

NASA se teme că racheta SpaceX ar putea exploda și distruge totul în jur

Explozie la finalul testului de zbor pentru Starship SN9 de la SpaceX. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19.06.2022

NASA chiar nu vrea ca nava spațială de la SpaceX să explodeze pe rampa de lansare de la Centrul Spațial Kennedy al agenției din Cape Canaveral, Florida, acesta fiind un potențial dezastru atât de grav încât ar putea împiedica Statele Unite să acceseze Stația Spațială Internațională.

Instalațiile în cauză, Launch Complex 39A, au servit drept „Moonport” al NASA pentru a livra astronauți pe suprafața lunară în timpul programului Apollo. Acum, este singura rampă de lansare capabilă să trimită astronauți la ISS – la bordul navei spațiale Crew Dragon, mult mai mică, de la SpaceX – de pe teritoriul SUA, indică Futurism.

În prezent, SpaceX dorește să continue de unde a rămas NASA în anii 1970 și să readucă astronauți pe Lună în următorii ani, cu nava stelară de aproape 400 de metri înălțime și stiva de propulsoare Super Heavy. Dar riscul de catastrofă, se spune, este palpabil.

O explozie devastatoare pentru NASA și SUA

Dacă încercările anterioare ale SpaceX de a testa prototipurile timpurii de nave spațiale sunt un indiciu, o explozie nu este chiar exclusă. Câteva prototipuri timpurii s-au transformat în mingi masive de foc în ultimii câțiva ani, eșecuri dramatice care au dus la o ploaie de resturi uriașe de rachete din cer.

„Toți recunoaștem că, dacă ai avut un eșec timpuriu, așa cum am făcut-o la unul dintre primele zboruri SpaceX, ar fi destul de devastator pentru 39A”, a declarat Kathy Lueders, șeful operațiunilor spațiale a NASA. Compania se află deja în mijlocul construcției unei rampe de lansare pentru Starship la doar câteva sute de metri distanță de Complexul de Lansare 39A de la Centrul Spațial Kennedy.

Potrivit Lueders, SpaceX investighează, de asemenea, modalități de a face 39A mai rezistent la o posibilă explozie. „SpaceX lucrează cu noi la aceste lucruri”, a declarat Lueders. „Pentru că este, de asemenea, în interesul lor să nu fie întreruptă ceea ce este o sursă destul de stabilă de venit pentru ei.”

Teste peste teste pentru SpaceX

Vestea vine după ce Administrația Federală a Aviației (FAA) și-a publicat evaluarea de mediu mult așteptată în programul de lansare al navei Starship, la unitățile de testare SpaceX din sudul Texasului, solicitând companiei să facă modificări substanțiale la fața locului.

Deși SpaceX nu a trimis încă racheta sa uriașă în spațiu, este doar o chestiune de timp până când compania condusă de Elon Musk va efectua primul test de zbor orbital – iar NASA va urmări cu sufletul la gură.

Vă mai recomandăm și:

În urma cu 60 de ani se înfiinţa varianta europeană a NASA. Cu ce se ocupă agenţia la ora actuală

NASA a găsit Iadul? Oamenii de știință descoperă, în premieră, o lume care arde constant

Elon Musk, îngrijorat de o eventuală recesiune, a concediat un număr mare de angajaţi Tesla

O eroare face ca nivelul de CO2 din mașinile Tesla să crească, iar Elon Musk este îngrijorat

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase