Home » Știință » Temperaturile mai scăzute ar putea ajuta la combaterea obezității

Temperaturile mai scăzute ar putea ajuta la combaterea obezității

Publicat: 04.07.2022

Obezitatea poate duce la și agrava multe probleme de sănătate, printre care astmul și cancerul. Dar este foarte greu de tratat, deoarece scăderea în greutate poate părea adesea aproape imposibilă. Însă un aliat surpriză ar putea ajuta la combaterea obezității.

Acum, într-un nou studiu al Centrului de Diabet Joslin, din SUA, cercetătorii au descoperit că expunerea la temperaturi scăzute a redus inflamarea indusă de obezitate, îmbunătățind în același timp sensibilitatea la insulină și toleranța la glucoză a șoarecilor cu obezitate indusă prin dietă.

„Dovezi ample indică faptul că obezitatea și sindromul metabolic sunt legate de inflamația cronică care duce la o rezistență sistemică la insulină, astfel încât întreruperea acestei inflamații ar putea oferi terapii promițătoare pentru bolile legate de obezitate”, a spus dr. Yu-Hua Tseng, de la Joslin Diabetes Center și Harvard Medical School.

„Am descoperit că expunerea la frig a redus inflamația și a îmbunătățit metabolismul celor cu obezitate, mediată cel puțin parțial de activarea țesutului adipos brun. Aceste descoperiri sugerează o funcție nerecunoscută anterior a țesutului adipos brun în favorizarea reducerii inflamației cauzate de obezitate”, a explicat ea.

Cercetarea care ar putea ajuta la combaterea obezității nu este nouă

Cercetarea nu este complet nouă. Două studii anterioare au arătat că expunerea la frig ar putea activa într-adevăr în mod eficient grăsimea brună pentru a produce mediatori lipidici specifici care reglează metabolismul nutrienților. Cu toate acestea, în studiul actual, cercetătorii au identificat un rol nou și îmbunătățit pentru un mediator lipidic produs din grăsimea brună pentru a reduce inflamația, scrie Interesting Engineering.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au folosit un model de șoarece care a devenit obez atunci când a fost hrănit cu o dietă occidentală tipică bogată în grăsimi. Atunci când animalele au fost ținute într-un mediu rece (aproximativ 4,44 grade Celsius), sensibilitatea lor la insulină și metabolismul glucozei s-au îmbunătățit, iar greutatea corporală a scăzut.

În plus, animalele au prezentat, de asemenea, o reducere a inflamației, măsurată prin niveluri reduse ale unui marker inflamator major. Între timp, animalele ținute într-o zonă termoneutră nu au experimentat aceste beneficii și au fost mai predispuse la obezitate.

O nouă funcție a țesutului adipos brun

„Am descoperit că grăsimea brună produce Maresin 2, care reduce inflamația la nivel sistemic și la nivelul ficatului”, a spus dr. Matthew Spite, de la Brigham and Women’s Hospital și Harvard Medical School.

„Aceste descoperiri sugerează o funcție nerecunoscută anterior a țesutului adipos maro în favorizarea reducerii inflamației în obezitate prin producerea acestui mediator lipidic important”, spune el.

Pe viitor, cercetarea ar putea aduce noi modalități de slăbi

Mecanismele din spatele acestor procese nu sunt încă bine înțelese, dar studiul indică faptul că Maresin 2 ar putea avea aplicații clinice ca terapie pentru pacienții cu obezitate, boli metabolice sau alte boli legate de inflamația cronică. Ar putea temperaturile mai scăzute să ofere o soluție pentru combaterea obezității?

Ar putea această cercetare să conducă și la modalități noi și îmbunătățite de a scădea în greutate? Trebuie depusă mai multă muncă, dar rezultatele actuale sunt promițătoare.

Studiul este publicat în Nature Metabolism.

Vă recomandăm să citiți și:

Coșmarurile frecvente ar putea fi unul dintre simptomele bolii Parkinson. Iată ce spun specialiștii

Au fost găsiți neuronii care reglează temperatura corporală și comportamentele sociale

Anorexia modifică structura creierului, arată un nou studiu

Cele mai bune alimente pentru a inversa efectele mortale ale poluării aerului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase