Home » Știință » Cele mai bune alimente pentru a inversa efectele mortale ale poluării aerului

Cele mai bune alimente pentru a inversa efectele mortale ale poluării aerului

Publicat: 14.06.2022

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Delaware a descoperit că un consum mai mare de legume apiacee ar putea ajuta la atenuarea efectelor poluării aerului.

Poluarea aerului este definită ca fiind eliberarea de poluanți în atmosferă care dăunează sănătății umane și mediului în ansamblu. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea aerului provoacă moartea a șapte milioane de persoane pe an în întreaga lume. Nouă din zece oameni respiră un aer care depășește nivelurile de poluare stabilite de OMS, iar cei din țările cu venituri mici și medii sunt cei mai afectați.

Persoanele care sunt expuse la poluarea aerului suferă de o serie de probleme de sănătate. Boli precum pneumonia sau bronșita sunt exemple de repercusiuni pe termen scurt. Iritarea nasului, a gâtului, a ochilor sau a pielii, precum și durerile de cap, amețelile și greața sunt toate simptome ale poluării aerului. Consecințele pe termen lung ale poluării aerului pot continua ani de zile sau chiar toată viața. Ele pot duce chiar la moartea unei persoane.

Din fericire, un cercetător de la Universitatea din Delaware a identificat o strategie pentru a reduce impactul poluării aerului asupra organismului nostru prin creșterea consumului regulat de legume precum țelina, morcovii, păstârnacul și pătrunjelul.

Poluarea provoacă moartea a șapte milioane de persoane anual

Jae Kyeom Kim, profesor de sănătate comportamentală și nutriție, a investigat modul în care legumele apiacee protejează organismul de acumularea de acroleină, un iritant pentru plămâni și piele, cu un miros puternic și neplăcut, care abundă în fumul de țigară și în gazele de eșapament ale automobilelor, într-un nou articol publicat în The Journal of Nutritional Biochemistry.

Kim și colegii săi au investigat modul în care legumele apiacee, care sunt bogate în fitonutrienți, ameliorează toxicitățile induse de acroleină printr-o serie de teste. Descoperirile au demonstrat cum ar putea fi diminuat stresul oxidativ indus de acroleină și cum ar putea fi minimizate consecințele negative.

„Cercetarea lui Kim a descoperit că legumele apiacee susțin detoxifierea prin creșterea activității enzimelor antioxidante”, a declarat Jillian Trabulsi, care a participat la studiu. „Rezultatele sugerează că legumele pot oferi protecție împotriva daunelor și inflamațiilor induse de acroleină deoarece, în ficat, legumele îmbunătățesc conversia acroleinei într-un acid solubil în apă pentru excreția corporală.”

Ce cantitate de legume ar trebui să consumăm zilnic?

Următorul pas a fost determinarea unei cantități rezonabile de doze pentru oameni. În viitor, Kim intenționează să integreze teste de intervenție pe oameni.

„Când am calculat acest lucru, am determinat că, de fapt, cantitatea zilnică reală de legumele apiacee pentru oameni este de aproximativ 1 și 1/3 cești pe zi”, a spus Kim. „Nu este nevoie de un aport ridicat pentru a vedea o diferență, iar aceasta este o cantitate realizabilă în viața de zi cu zi.”

Kim și echipa sa subliniază importanța implementării schimbărilor comportamentale în alimentație ca soluție pentru a combate acumularea de substanțe toxice derivate din poluarea aerului.

„Cercetările au identificat faptul că totalitatea nutrienților din fructe și legume este cea care susține rezultatele benefice pentru sănătate, mai degrabă decât un singur nutrient”, a declarat Trabulsi, potrivit SciTechDaily. „Concentrarea pe o dietă sănătoasă cu alimente integrale are un impact mai mare decât să ne bazăm pe suplimente individuale.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

9 milioane de oameni, uciși de poluare în fiecare an. Care sunt cele mai afectate țări?

Cum modifică poluarea aerului țesutul pulmonar și favorizează apariția cancerului?

Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide. Cât de periculoase pot fi?

Consumul de legume nu te ferește de afecțiunile cardiovasculare. Ce au descoperit cercetătorii?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Ce au oamenii în comun cu rechinii?
Test de cultură generală. Ce au oamenii în comun cu rechinii?
Vladimir Putin i-a numit „hoți” pe liderii europeni
Vladimir Putin i-a numit „hoți” pe liderii europeni
Cele mai bune destinații de iarnă cu mult Soare și bere ieftină
Cele mai bune destinații de iarnă cu mult Soare și bere ieftină
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul