Home » Știință » O nouă pastilă împotriva mahmurelii pretinde că descompune rapid alcoolul. Cum funcționează?

O nouă pastilă împotriva mahmurelii pretinde că descompune rapid alcoolul. Cum funcționează?

Publicat: 08.07.2022

Un nou supliment împotriva mahmurelii tocmai a fost pus în vânzare în Marea Britanie. Acesta este comercializat de firma suedeză Myrkl drept „pilula de dinaintea consumului de alcool care funcționează”.

Se spune că pilula descompune până la 70 la sută din alcool după 60 de minute. Acest lucru înseamnă că, dacă cineva bea 50 ml de băutură spirtoasă de 40 la sută, care conține 20 ml de alcool pur, doar 6 ml de alcool vor intra în fluxul sanguin. Acest lucru este ca și cum persoana ar fi băut doar 15 ml de băuturi spirtoase.

Această reducere a cantității de alcool absorbită de organism este reflectată de o reducere a efectelor pe termen scurt ale alcoolului, cum ar fi euforia și reducerea anxietății. Compania care produce acest supliment recomandă ca două pastile să fie luate cu una până la 12 ore înainte de consumul de alcool.

Suplimentul probiotic conține două bacterii prietenoase cu intestinul – Bacillus subtilis și Bacillus coagulans – produse din tărâțe de orez fermentate. Aceste bacterii descompun în mod natural alcoolul în apă și dioxid de carbon.

Pot aceste pastile să prevină cu adevărat mahmureala?

O capsulă rezistentă la acizi protejează bacteriile de acizii naturali ai stomacului, astfel încât acestea pot ajunge în intestin, unde majoritatea alcoolului este absorbit în sânge. Pastila se adresează celor care nu vor să aibă mahmureală după ce au băut cu o zi înainte.

Mahmureala se datorează în principal efectelor de deshidratare ale alcoolului, care pot da dureri de cap. Efectul direct al alcoolului asupra stomacului poate provoca, de asemenea, dureri de stomac și greață. Dacă în organism intră mai puțin alcool, riscurile de a fi deshidratat sunt mai mici. Dar, deoarece pastilele acționează doar după ce alcoolul a trecut prin stomac spre intestin, ele nu vor opri efectul alcoolului asupra stomacului.

Dovezile pentru Myrkl se bazează pe un singur studiu de cercetare publicat. Douăzeci și patru de adulți tineri sănătoși au fost rugați să ia fie două pastile Myrkl, fie pastile fictive (placebo) în fiecare zi, timp de șapte zile.

Apoi li s-a administrat o cantitate mică de alcool (între 50 și 90 ml de băuturi spirtoase) în funcție de greutatea lor. Nivelul lor de alcool din sânge a fost testat în următoarele două ore.

Mahmureala, cauzată de efectele de deshidratare ale alcoolului

Cercetătorii au constatat că în primele 60 de minute, cantitatea de alcool din sânge a fost cu 70% mai mică la cei care au primit Myrkl în comparație cu pilula fictivă.

Deși acest studiu a fost bine conceput, inclusiv prin repartizarea aleatorie a persoanelor în grupurile Myrkl sau pilula fictivă, mai multe probleme fac ca rezultatele să fie mai slabe. În primul rând, cercetătorii au raportat rezultatele doar de la 14 din cele 24 de persoane, deoarece zece dintre ele aveau niveluri mai scăzute de alcool în sânge la început.

În al doilea rând, rezultatele au variat de la o persoană la alta, ceea ce reduce acuratețea studiului. Și în al treilea rând, cercetătorii au testat șapte zile de tratament înainte de un singur pahar de alcool, dar compania recomandă doar două pastile cu una până la 12 ore înainte de a bea orice cantitate, scrie ScienceAlert.

Studiul lasă, de asemenea, multe întrebări fără răspuns. Funcționează pilula la persoanele care nu sunt tinere și sănătoase? Funcționează la persoanele cu boli intestinale sau hepatice? Există diferențe în ceea ce privește efectul pilulei între bărbați și femei? Ce se întâmplă atunci când alimentele și alcoolul sunt luate împreună? Medicamentele modifică acțiunea pilulelor?

Alcoolul este absorbit diferit în organismele noastre

Se știe deja că bacteriile intestinale prietenoase sunt modificate de bolile pe termen lung și de stilul de viață (fumatul, consumul regulat de alcool și dieta). Se știe, de asemenea, că alcoolul este absorbit diferit în funcție de greutate, sex, activitate fizică și consumul de alimente. Acești factori pot reduce sau crește efectul bacteriilor prietenoase din pastilele Myrkl.

Probioticele sunt sigure și disponibile pe scară largă. Cu toate acestea, probioticele administrate persoanelor bolnave pot perturba echilibrul natural al bacteriilor intestinale sănătoase, provocând infecții sau simptome intestinale.

O pastilă pentru a preveni mahmureala de a doua zi ar fi benefică pentru unele persoane. Cu toate acestea, având în vedere toate întrebările fără răspuns în legătură cu Myrkl, cel mai bun remediu pentru mahmureală rămâne consumul mai mic de alcool cu o zi înainte, recomandă Ashwin Dhanda, profesor în Hepatologie la Universitatea din Plymouth.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Dezinfectant în Cosmos? Astronomii au identificat un alcool în spațiul interstelar

Legalizarea canabisului a dus la scăderea consumului de alcool, analgezice și țigări

Vești proaste! Alcoolul poate dăuna inimii mai mult decât se credea până acum

Decesele cauzate de alcool au crescut în pandemie, arată un nou studiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase