Home » Natură » Strămoșii noștri, „vinovați” că bem? Un studiu susține că maimuțele mănâncă fructe care conțin alcool

Strămoșii noștri, „vinovați” că bem? Un studiu susține că maimuțele mănâncă fructe care conțin alcool

Strămoșii noștri, „vinovați” că bem? Un studiu susține că maimuțele mănâncă fructe care conțin alcool
Credit Foto: Shutterstock
Publicat: 07.04.2022

Un studiu asupra maimuțelor păianjen cu mâini negre din Panama arată că acestea mănâncă fructe suficient de coapte pentru a fi fermentate, conținând până la 2% etanol. Rezultatele aruncă lumină asupra teoriei conform căreia înclinația oamenilor pentru alcool ar putea avea rădăcini în afinitatea strămoșilor noștri de a consuma fructe fermentate, dar nutritive. 

Timp de 25 de ani, biologul Robert Dudley, de la UC Berkeley, a fost intrigat de pasiunea oamenilor pentru alcool. În 2014, el a scris o carte în care a propus teoria potrivit căreia atracția noastră pentru băutură a apărut cu milioane de ani în urmă, când strămoșii noștri au descoperit că mirosul de alcool îi conducea către fructe coapte, în fermentație și nutritive.

Un nou studiu susține acum această idee, pe care Dudley o numește ipoteza „maimuței bete”.

Studiul a fost condus de Christina Campbell de la California State University, Northridge (CSUN). Echipa sa a colectat fructe mâncate și aruncate de maimuțele păianjen cu mâini negre (Ateles geoffroyi) în Panama.

Animalele foloseau alcoolul pentru energie

Astfel, au descoperit că, de fapt, concentrația de alcool din fructe era de obicei între 1% și 2% în volum, un produs secundar al fermentației naturale realizate de drojdiile care consumă zahărul din fructele care se coc.

Mai mult, cercetătorii au colectat urină de la aceste maimuțe care trăiesc în libertate și au descoperit că aceasta conținea metaboliți secundari ai alcoolului. Acest rezultat arată că animalele foloseau, de fapt, alcoolul pentru energie.

„Pentru prima dată, am reușit să demonstrăm, fără nicio îndoială, că primatele sălbatice, fără intervenția omului, consumă etanol din fructe”, a declarat Campbell. „Astfel, ar putea exista ceva adevăr în ipoteza maimuței bete – că înclinația oamenilor de a consuma alcool provine dintr-o afinitate adânc înrădăcinată a primatelor pentru etanolul prezent, în mod natural, în fructele coapte.”

Ce presupune „ipoteza maimuței bete?

Dudley a prezentat dovezile ideii sale în urmă cu opt ani în cartea „The Drunken Monkey: Why We Drink and Abuse Alcohol”. Măsurătorile au arătat că unele fructe cunoscute ca fiind consumate de primate au un conținut natural ridicat de alcool, de până la 7%. Dar, la acea vreme, el nu avea date care să arate că maimuțele căutau și mâncau în mod preferențial fructe fermentate sau că acestea digerau alcoolul din fructe, potrivit Phys.org.

Pentru noul studiu, cercetătorii de la CSUN au făcut echipă cu Dudley pentru a analiza conținutul de alcool din fructe.

„Există etanol în alimentele pe care le consumă, iar acestea mănâncă multe fructe. Apoi, ele metabolizează efectiv alcoolul, care iese în urină. Ceea ce nu știm este cât de mult consumă și care sunt efectele pe plan comportamental și fiziologic”, a declarat Dudley, profesor de biologie la UC Berkeley.

Studiul, care a apărut în revista Royal Society Open Science, a fost realizat într-un sit din Insula Barro Colorado din Panama, unde Dudley a efectuat deseori cercetări.

Fructele încărcate cu etanol au mai multe calorii

Cercetătorii au descoperit că fructele pe care maimuțele le adulmecau și din care mușcau aveau în mod obișnuit concentrații de alcool cuprinse între 1% și 2%, aproximativ jumătate din concentrația berii cu conținut scăzut de alcool. Cercetătorii au colectat, de asemenea, urină de la șase maimuțe păianjen. Cinci dintre probe conțineau metaboliți secundari ai etanolului.

Dudley a spus că se îndoiește că maimuțele simt efectele alcoolului. Cu toate acestea, nevoia de aport caloric ridicat al maimuțelor ar fi putut influența în mod similar deciziile strămoșilor oamenilor atunci când alegeau ce fructe să mănânce, a spus Campbell.

„Este posibil ca strămoșii oamenilor să fi selectat în mod preferențial fructele încărcate cu etanol pentru consum, având în vedere că acestea au mai multe calorii”, a spus ea.

Ideea că afinitatea naturală a oamenilor pentru alcool este moștenită de la strămoșii noștri primate ar putea ajuta societatea să facă față consecințelor negative ale abuzului de alcool.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Problema consumului de alcool în Europa ar putea fi agravată de pandemie

Mai mult alcool, mai puțin creier. Un singur pahar pe zi ne poate micșora creierul, indică un studiu

Vești proaste! Consumul moderat de alcool nu este atât de inofensiv pe cât am crezut

Un român consumă anual 11 litri de alcool pur; România, pe locul 10 în Europa

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase