Home » Știință » Astronomii plănuiesc să ,,pescuiască” un meteorit din ocean cu un magnet imens

Astronomii plănuiesc să ,,pescuiască” un meteorit din ocean cu un magnet imens

Publicat: 14.08.2022

Astronomii plănuiesc să pescuiască un mic meteorit din alt sistem stelar care s-a prăbușit în Oceanul Pacific. 

Echipa, de la Universitatea Harvard, speră să găsească fragmente din această rocă interstelară – cunoscută sub numele de CNEOS 2014-01-08 – care s-a izbit de Pământ pe 8 ianuarie 2014.

,,Găsirea unui astfel de fragment ar reprezenta primul contact pe care omenirea l-a avut vreodată cu un material mai mare decât praful de dincolo de Sistemul Solar”, a declarat pentru Live Science Amir Siraj, astrofizician la Universitatea Harvard și primul autor al unei noi lucrări publicate în ArXiv.

Siraj a identificat originea interstelară a obiectului într-un studiu din 2019. Nu există martori cunoscuți care să fi văzut obiectul lovind Pământul.

Meteoritul provine din alt sistem solar

,,A lovit atmosfera la aproximativ 160 de kilometri de coasta Papua Noua Guinee în mijlocul nopții, cu aproximativ 1% din energia bombei de la Hiroshima”, a declarat Siraj.

Măsurând doar 0,5 metri lățime, CNEOS 2014-01-08 pare să fi fost acum primul obiect interstelar descoperit vreodată în Sistemul nostru Solar.

Anterior, un obiect alungit numit ‘Oumuamua deținea acest titlu. Descoperită în 2017 în timpul studiului cerului Pan-STARRS, roca spațială a trecut prin Sistemul nostru Solar cu aproape 92.000 km/h, iar ulterior, astrofizicianul Avi Loeb de la Harvard, coleg cu Siraj, a afirmat că ar putea fi o mașină extraterestră. Descoperirea lui ‘Oumuamua a fost urmată în 2019 de cometa 2I/Borisov, prima cometă interstelară, care a fost observată de astronomul amator Gennadiy Borisov în Crimeea, scrie Live Science.

Se crede că CNEOS 2014-01-08 provine dintr-un alt sistem stelar, deoarece se deplasa cu 60 de kilometri pe secundă în raport cu Soarele. Aceasta este o viteză prea mare pentru ca el să fie legat de gravitația Soarelui.

Unde s-ar afla fragmentele de meteorit?

În plus, CNEOS 2014-01-08 a depășit cu mult rezistența materială a unui meteorit tipic din fier, ceea ce ar trebui să îl facă și mai ușor de recuperat, potrivit lui Siraj.

Rezistența materialelor se referă la ușurința cu care ceva poate rezista la deformarea sau deteriorarea sa de către o sarcină. ,,Majoritatea meteoriților conțin suficient fier încât să se lipească de tipul de magnet pe care plănuim să îl folosim pentru expediția oceanică”, a spus el. ,,Având în vedere rezistența extrem de ridicată a materialului, este foarte probabil ca fragmentele din CNEOS 2014-01-08 să fie feromagnetice”.

Se crede că fragmentele de meteorit se află la 300 km la nord de Insula Manus în Marea Bismarck din sud-vestul Oceanului Pacific. În plus, se speră ca magnetul să poată recupera fragmentele minuscule de meteorit.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Meteoritul de 50.000 de ani care va revoluționa electronicele și încărcarea rapidă

Meteoritul Canyon Diablo a dezvăluit o structură misterioasă de diamant la interior

Craterul de origine al celui mai vechi meteorit marțian a fost descoperit de inteligența artificială

Cristale necunoscute până acum, descoperite în praful de meteorit perfect conservat

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase