Home » Știință » De ce gânditul ne obosește? Oamenii de știință au aflat răspunsul

De ce gânditul ne obosește? Oamenii de știință au aflat răspunsul

Publicat: 17.08.2022

Ai fost vreodată obosit de un examen? Nu unul care să presupună efort fizic – știm cu toții cât de epuizați ne poate face o zi lungă de studiu, chiar dacă nu ne mișcăm din punct de vedere fizic.

Un nou studiu, publicat în revista Current Biology, arată că fenomenul nu este doar în capul tău.

,,Chiar și jucătorii profesioniști de șah încep să facă greșeli, de obicei după 4-5 ore de joc, pe care nu le-ar face atunci când sunt odihniți”, explică lucrarea.

,,Cu toate acestea, motivul pentru care exercitarea controlului cognitiv este epuizantă rămâne neclar”.

Pentru a investiga, cercetătorii au folosit spectroscopia prin rezonanță magnetică (MRS) pentru a monitoriza metaboliții cerebrali pe parcursul a puțin peste șase ore – aproximativ o zi de muncă – pentru două grupuri de persoane: cei cărora li s-au dat sarcini solicitante din punct de vedere mental de îndeplinit și cei cărora li s-au dat versiuni mai ușoare.

Oboseala, o iluzie a creierului?

După cum vă puteți aștepta, primul grup a început să prezinte semnele clasice de oboseală: dilatarea pupilelor, pierderea autoreglementării, spunând lucruri de genul ,,sunt complet epuizat”.

Cu toate acestea, MRS a arătat și un alt simptom: niveluri mai ridicate ale aminoacidului glutamat în cortexul prefrontal.

Acum, să vezi glutamat în creier este foarte normal – este cel mai abundent aminoacid de acolo și este implicat într-o gamă largă de interacțiuni chimice. Cu toate acestea, este, de asemenea, toxic pentru celulele nervoase, iar cercetătorii cred că aceasta ar putea fi cauza efectului obositor al gândirii prea intense.

,,Teoriile au sugerat că oboseala este un fel de iluzie a creierului pentru a ne face să ne oprim din ceea ce facem și să ne întoarcem la o activitate mai satisfăcătoare”, a declarat Mathias Pessiglione, cercetător în neuroștiințe și co-autor al studiului, într-o declarație.

Glutamatul, vinovat de oboseala creierului?

,,Dar descoperirile arată că munca cognitivă are ca rezultat o adevărată alterare funcțională – acumularea de substanțe nocive – astfel încât oboseala ar fi într-adevăr un semnal care ne face să ne oprim din lucru, dar cu un scop diferit: păstrarea integrității funcționării creierului.”

Cu alte cuvinte, motivul pentru care flexarea mușchilor creierului ne obosește atât de mult ar putea fi acela că, de fapt, cortexul nostru prefrontal este literalmente copleșit de produsele toxice ale întregului efort mental. Astfel, cu cât glutamat trebuie să recicleze creierul nostru, cu atât mai obositor devine fiecare gând complex.

Așadar, acum că știm care este cauza problemei, putem găsi o modalitate de a învinge această oboseală? 

Cercetătorii recomandă ajustarea programului de lucru pentru a evita epuizarea și evitarea luării de decizii importante sau a conducerii auto în timp ce ești epuizat mental.

Glutamatul, eliminat din sinapse în timpul somnului

Cu rezultatele noului lor studiu, spun ei, acest lucru ar putea fi mai ușor, nivelurile de glutamat acționând ca un indicator al oboselii.

Cu toate acestea, echipa nu și-a dat încă seama exact de ce cortexul prefrontal este atât de susceptibil la acumularea de glutamat sau care ar putea fi legătura cu anumite afecțiuni de sănătate cunoscute ca fiind cauza oboselii, cum ar fi depresia sau cancerul – acestea sunt întrebări pentru proiecte de cercetare viitoare.

În afară de aceasta, pentru cei care speră să evite oboseala cerebrală, exiistă dovezi că glutamatul este eliminat din sinapse în timpul somnului, scrie IFL Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum am putea scăpa de tristețe și oboseală în timpul sezonului rece?

Cum să previi oboseala videoconferințelor și orelor online

Peste 9 din 10 români de la oraş suferă de oboseală. Care sunt simptomele şi ce se poate face

Un test de sânge ar putea depista oboseala cronică

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase