Home » Știință » Cum să previi oboseala videoconferințelor și orelor online

Cum să previi oboseala videoconferințelor și orelor online

Cum să previi oboseala videoconferințelor și orelor online
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 26.02.2021

Pandemia de COVID-19 a însemnat că mulți oameni au petrecut mai mult timp online. Având în vedere că multe țări au impus carantine naționale, restricții și protocoale de distanțare fizică, aproape toată lumea și-a mutat activitatea în online, precum socializarea, cumpărăturile și chiar serviciul și studiile.

Astfel, Zoom a devenit una dintre cele mai populare platforme. Însă, fiindcă tot mai multe discuții și întâlniri sunt desfășurate prin platforma de videoconferințe, oamenii au început să sufere de așa-numita „oboseală Zoom” sau „Zoom burnout”.

Te doare spatele pentru că stai toată ziua pe scaun și trebuie să participi la întâlniri pe Zoom sau alte platforme de videoconferințe? Au început să te usture ochii? Printre simptomele acestei afecțiuni se mai numără oboseala neobișnuită, incapacitatea de concentrare în timpul întâlnirilor pe Zoom și senzația de „deconectare” față de cei care participă la întâlniri alături de  tine.

Dacă treci frecvent prin simptomele acestea, nu trebuie să te îngrijorezi prea mult că există modalități prin care poți scăpa sau preveni epuizarea de la videoconferințe și orele petrecute online.

1. Stabilește limite

Dacă ești gazda, desfășoară întâlnirile doar atunci când este absolut necesar. Mai mult, ar trebui să stabilești un program clar pentru întâlnire și să nu te abați de la acesta.

2. Dacă ești profesor, instructor sau lider de echipă, asigură-te că întâlnirile sunt cât se poate de interactive

Este destul de obositor să încerci să menții mereu starea de spirit a tuturor participanților la întâlnirile online. Pe deasupra, dacă întâlnirea nu este antrenantă, tu vei fi singurul care vorbește.

3. Dacă poți, fă câteva exerciții de întindere a musculaturii

Această strategie îți va proteja spatele și mușchii, astfel că nu vei mai simți durere sau rigiditate.

4. Folosește ochelari care te protejează de lumina albastră a ecranelor digitale

Lumina albastră care este emanată de computere și alte dispozitive este foarte dăunătoare pentru ochii noștri, iar astfel de ochelari îți pot fi de mare ajutor.

5. Pauzele mici și dese, cheia marilor succese

Această metodă este crucială pentru menținerea unei stări mintale bune. Orice întâlnire care durează mai mult de 45 de minute ar trebui să fie urmată și de pauze.

6. Părinții ar trebui să-i încurajeze pe copii să facă pauze de la orele online

Dacă ești neliniștit sau nu poți să te mai concentrezi, încearcă să ai mereu cu tine o minge anti-stres pentru a căpăta energia de care ai nevoie, scrie Science Times.

7. Dă-ți voie să refuzi întâlnirile virtuale care nu sunt urgente sau esențiale

După o săptămână de lucru și activități școlare, este important să rămâi flexibil și să ai compasiune pentru tine pentru a trece cu bine de oboseala de la videoconferințele și orele petrecute online.

8. Reduce durata videoconferințelor

Fie că este vorba despre o videoconferință personală sau legată de serviciu, încearcă să o transformi într-un apel telefonic sau un mesaj text. Ori ai putea pur și simplu să fii sincer cu tine însuți și să recunoști că ai nevoie de o pauză.

9. Încheie întâlnirea și ieși afară

Această tactică este cea mai subestimată, însă este una dintre cele mai esențiale pe care o poți face acum. Creierul și corpul au nevoie de o pauză de la lumina artificială. Fără îndoială, orice fel de activități în aer liber te vor ajuta să culegi cât mai multă vitamina D de la lumina solară.

10. Rămâi activ

Mișcarea corpului este crucială pentru sănătatea fizică și mintală.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum să te calmezi simplu și rapid – metode dovedite științific

Cum să fii mai productiv la muncă – trucuri dovedite științific

Impactul pandemiei asupra tinerilor: Au sărit etape importante ale vieţii

Ce își doresc angajații români după pandemie și cât de mulțumiți sunt de locul de muncă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase